Foto: TV Slovenija posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija posnetek zaslona

Jutrišnjo noč bo tako 30-članska posadka zagotovo preživela na sidrišču, kjer bodo stekli vsi postopki, predvideni s protokolom, ki ga je predpisal NIJZ.

Dilem, kaj z ladjo in njeno 30-člansko posadko, ki v koprsko pristanišče iz Južne Afrike vozi železovo rudo, ni več. Jadran Klinec z uprave za pomorstvo je tako pojasnil, da lahko "ladja vpluje na sidrišče, kjer se bo nato opravil test posadke in se bodo odvzeli brisi, in na podlagi tega se bo videlo, kako naprej".

Sorodna novica Gantar za karanteno po prihodu iz Hrvaške, omenja se možnost izjeme za lastnike nepremičnin

Kako bodo ravnali v nadaljevanju, je odvisno predvsem od epidemiološke slike posadke. "Zdaj se ne ve, koliko je dejansko okuženih na ladji. Oni vedo za dva, ampak če se je to v času potovanja razširilo po ladji in se v najslabšem primeru izkaže, da so okuženi vsi, to bistveno spremeni situacijo," je dejal Klinec.

Če bo šlo za okužbe manjših razsežnosti, bodo obolelim odredili karanteno, ladji pa bodo v naslednjem koraku dovolili tudi vplutje v pristanišče, najverjetneje bodo nato ladjo raztovorili, nanjo pa bodo prišli novi člani posadke in zamenjali obolele, je še pojasnil Klinec.

Ker gre za prvi primer, ko gre za okužbe med člani posadke, dogajanje budno spremljajo tudi v Luki Koper, a zadev ne želijo komentirati.

V Koper prihaja ladja z okuženima mornarjema