Na Vačah bo poštne storitve opravljal neprofitni Zavod za razvoj zavesti Družinsko gledališče Kolenc. Foto: BoBo
Na Vačah bo poštne storitve opravljal neprofitni Zavod za razvoj zavesti Družinsko gledališče Kolenc. Foto: BoBo

"Na vsak način smo pošto v našem kraju želeli obdržati, zato smo intenzivno iskali rešitev ter pristopili do Pošte Slovenije. Najbolj logično je, da dejavnost prevzame v kraju nekdo, ki na dnevni ravni izvaja določeno dejavnost," so za portal MojaObčina.si pojasnili v ZLHT-Regionalnem centru NVO.

Družinsko gledališče Kolenc, ki trenutno zaposluje šest ljudi, v svoje dejavnosti pa pogosto vključuje tudi prostovoljce, sicer organizira gledališka vodenja na območju Vač in Geometričnega središča Slovenije, od 1. julija pa bo opravljalo tudi poštne storitve.

Prostovoljce usposobili za delo s strankami
Za prevzem pogodbene pošte v manjših slovenskih krajih se najpogosteje odločajo pogodbeniki s samostojnimi dejavnostmi, kot so trgovine, trafike in turistični uradi, saj poštne storitve opravljajo pri pogodbeniku že zaposleni posamezniki v obstoječih prostorih.

A ravno pri zaposlenih se pojavljajo težave za nevladne organizacije, kot je Družinsko gledališče Kolenc. Te imajo namreč manj redno zaposlenih in več prostovoljnih delavcev. Tako so se obrnili na zasavski Regionalni center nevladnih organizacij in z njihovo pomočjo usposobili prostovoljce za delo s strankami.