Predsednik republike Borut Pahor bo letos govornik na osrednji komemoraciji v Potočarih. Foto: Urad predsednika republike
Predsednik republike Borut Pahor bo letos govornik na osrednji komemoraciji v Potočarih. Foto: Urad predsednika republike

Kolesarska sekcija Društva upokojencev Velenje v sodelovanju z Zavodom Pogreb ni tabu in s Kulturno-izobraževalnim zavodom Averroes letos že četrtič organizira sedemdnevni kolesarski maraton Velenje-Bihać-Srebrenica, ki je vključen v projekt 8372 živih spominov in sovpada z 20. obletnico najhujšega genocida po drugi svetovni vojni, ki je bil izveden v Srebrenici.

Velenjskim kolesarjem se bodo pridružili še kolesarji iz Ljubljane, Dobrne, Prevalj, Grosupljega, Idrije in Jesenic. Ekipa 15 kolesarjev in 3-5 članov logistične ekipe iz sedmih krajev Slovenije bo na 800 kilometrov dolgi poti prenesla sporočilo miru pod geslom Naj se nikoli ne ponovi in ne pozabi. Z dejanjem bodo kolesarji počastili tudi spomin na 18 nesrečnih rudarjev Premogovnika Velenje, ki so v kriznih časih reševali družine in umrli na območju Srebrenice.

Letošnja slovenska odprava je ena najštevilčnejših ekip med 300 kolesarji maratona od Bihaća do Srebrenice, z njimi gre na pot tudi najstarejši 74-letni udeleženec. Maraton Bihać-Srebrenica ima mednarodni pomen, saj na njem sodelujejo kolesarji iz najmanj desetih držav.

Danes se bo tako kolesarska ekipa iz Velenja odpravila do Karlovca, kjer bo po 180 kilometrih prvič prenočila. Drugi dan bodo prekolesarili 110 kilometrov in prispeli v Bihać.

Tretji dan je namenjen počitku in sestanku s klubom ekstremnih športov Limit iz Bihaća. Četrti dan se bodo odpravili iz Bihaća, prekolesarili 160 kilometrov in prispeli v Jajce. Peti dan se bodo odpravili na 144 kilometrov dolgo pot do Sarajeva, naslednji dan pa se bodo odpravili na najzahtevnejši del poti, saj bodo iz Sarajeva prekolesarili 196 kilometrov do Srebrenice.

Sedmi dan se bodo kolesarji udeležili pokopa posmrtnih ostankov identificiranih žrtev genocida v Srebrenici in se v popoldanskih urah s kombijem vrnili v Slovenijo.