Lesonit Ilirska Bistrica. Foto: Civilna iniciativa Eko Bistrc
Lesonit Ilirska Bistrica. Foto: Civilna iniciativa Eko Bistrc

Družba Lesonit Ilirska Bistrica je za okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje naprave zaprosila pred dobrima dvema letoma. Okoljevarstveniki so prepričani, da je iz dokumentov zaznati nedopusten pritisk vlade na odločevalce. Civilna iniciativa še navaja, da je po podatkih agencije za okolje tovarna Lesonit največji onesnaževalec z dokazano rakotvornim formaldehidom v državi in dodaja, da so mu dokazali tudi nepravilnosti v povezavi z meritvami hrupa.

V Eko krogu in civilni iniciativi Eko Bistrc nad ravnanjem vlade šokirani

Lesonit se je vladi zaradi neizdanega dovoljenja pritožil sredi septembra, vlada je od ministrstva zahtevala pojasnilo, zakaj se postopek tako vleče, to pa je pojasnilo, da gre za izredno zahteven postopek, v katerega so vključeni številni stranski udeleženci in mora za pravilno razsodbo upoštevati vse prispele pripombe.

Mojca Mejak in Uroš Macerl. Foto: Sabrina Mulec
Mojca Mejak in Uroš Macerl. Foto: Sabrina Mulec

Vlada pa je nato ministrstvu določila datum za izdajo dokumenta. Uroš Macerl iz Eko kroga je nad tem zelo presenečen: "Dopis vlade me je šokiral do te mere, da niti nimam besede, kako naj ga opišem. V Eko krogu smo v preteklih letih doživeli veliko pritiskov – kapitala, bank, lobijev … Ampak to, da pa vlada naslovi na odločevalca dopis z datumom, do katerega mora izdati dovoljenje za neko tovarno, je pa resnično šlo prek vseh meja. To je absurd." Dodal je, da ima vlada na področju urejanja okoljske problematike ogromno drugega dela – med drugim bi morala poskrbeti za bolje delujoči inšpekcijski nadzor.

Razburjeni so tudi v civilni iniciativi Eko Bistrc. Mojca Mejak pravi, da je to za njih kot državljane nedopustno: "Ob času in denarju, ki ga vlagamo v to, da dokažemo in kažemo na težave, ki jih imamo, si pridobimo status stranskega udeleženca, dosežemo, da ministrstvo naloži podjetju dodatne ukrepe, pa pride vlada in vse skupaj povozi z enim samim dopisom. Brez zanimanja za nas, državljane."

Foto: Civilna iniciativa Eko Bistrc
Foto: Civilna iniciativa Eko Bistrc

Tudi na občini Ilirska Bistrica, ki je ravno tako stranski udeleženec v postopku, so presenečeni, pravi župan Gregor Kovačič in dodaja, da pričakuje odziv vlade: "Ministrstvo se je na to odzvalo in tudi samo meni, da odločitev za zdaj še ni mogoča, ker se še o veliko stvareh presoja. Ampak tudi vlada mora pojasniti, kaj je s tem mislila."

Vlada v dopisu okoljskemu ministrstvu ne vidi nič spornega

Na vladi medtem odgovarjajo, da so kot drugostopenjski organ v skladu z zakonodajo in kot odgovor na argumente ministrstva z dopisom temu le podaljšali rok za odločanje in omenjene odločitve ne jemljejo kot pritisk nanj. Ministrstvo pa upravnega postopka za zdaj še ni končalo, trenutno vodi še ugotovitveni postopek.

Na okoljskem ministrstvu so za STA pojasnili, da so 11. septembra od Lesonita prejeli pritožbo v zvezi z molkom organa v povezavi s postopkom izdaje okoljevarstvenega dovoljenja. Vlada, ki je v zadevi nastopa kot organ druge stopnje, pristojen za reševanje pritožbe, pa jih je nato zaprosila za pojasnila o tem, zakaj dovoljenja še niso izdali. V odgovoru vladi so kot glavni argument, da dovoljenja še niso izdali, navedli zahtevnost in obsežnost zadeve. V postopku izdaje dovoljenja je bilo namreč po njihovih navedbah vloženih večje število pripravljalnih vlog tako s strani podjetja kot stranskih udeležencev, za ugotovitev dejanskega stanja pa so izvedli tudi ustno obravnavo. Vladi so tudi pojasnili, da so "v fazi izdelave osnutka odločbe". Kot so potrdili, jim je nato vlada rok za izdajo dovoljenja podaljšala do 30. oktobra.

Ker je to v skladu z roki, ki jih predvideva zakon, na ministrstvu te poteze vlade "ne razumejo kot pritisk". "Ministrstvo upravnega postopka še ni zaključilo, trenutno se vodi še ugotovitveni postopek," so zapisali.