Pridelajte sami ... Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Pridelajte sami ... Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Na spletni strani Mestne občine Nova Gorica je objavljen poziv za najem mestnih vrtičkov. Na voljo je 35 vrtnih zaplat različnih velikosti, ki jih občani lahko najamejo za simbolno ceno. Prijave zbirajo do konca meseca. To je prva od predvidenih štirih lokacij vrtičkov, ki jih namerava urediti občina.

Ob robu Nove Gorice že zdaj goji zelenjavo in sadje približno sto vrtičkarjev, vsak po svoje in brez pravega reda. Pogled na pisane zaplate in hiške, ki so si jih ob njih postavili, je za mestno okolje že moteč. Ker se vrtički širili stihijsko, so se na občini odločili, da začnejo načrtno urejanje.

Vanda Mezgec, vodja službe za okolje in prostor, je povedala, kaj naj storijo tisti, ki želijo obdelovati zemljo: "V prijavi dajo osnovne podatke. Poleg tega se odločijo za številko vrta, ki ga želijo zakupiti. Poleg tega je v obrazcu podatek, da prijavitelj ali partner nima v lasti nobenega zemljišča, ki je primerno za vrtnarjenje." Na občini so pohiteli z oddajo prvega mestnega vrtička, saj želijo, da bi prvi najemniki že kmalu lahko opravili najnujnejša spomladanska opravila. Vanda Mezgec je pojasnila še, da bodo v prihodnosti vrtičke še dodatno opremili z vrtnimi utami.

Najemnina za urbani vrtiček v velikosti 40 kvadratnih metrov bo znašala štiri evre mesečno.

Več o tem lahko slišite v posnetku oddaje Na rešetu.

Nataša Uršič, Radio Koper