Kanal ob Soči. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Kanal ob Soči. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Nestrinjanje z odločitvijo so prejšnji teden že izrazili civilna pobuda Radi imamo Sočo, novogoriški mestni svet in občinska uprava Kanala ob Soči. Včeraj se jim je pridružil tudi občinski svet Kanala ob Soči.

Občinski svet Kanala ob Soči soglasno nasprotuje nameri okoljskega ministrstva, da njihovo kopališče izloči s seznama kopalnih voda. Država je s takim predlogom zašla na slepi tir, jezno meni Simeon Kodelja iz Nove Slovenije: "Za to imajo čas, za take predloge, za kaj drugega, ko smo jih prosili za odgovore, pa so covidne razmere in ni mogoče odgovoriti."

Predlagatelj utemeljuje spremembo uredbe o kopalnih vodah z nihanjem vodostaja reke Soče in s hidromorfološkimi razmerami, a to ne drži, poudarja županja Tina Gerbec.

Nameravano izvzetje iz spremljanja kakovosti Soče v Kanalu je deležno velikega odziva – nasprotovanja, dodaja Miran Ipavec iz ljudske pobude Soča je naša!: "Če bodo na ministrstvu uvideli, da ljudje stojijo za tem in o tem ni dvoma, sem prepričan, da bodo morali to odločitev spremeniti, ker je enostavno nerazumljiva."

Osnutek uredbe je v javni obravnavi do 10. maja, zato o dokončnih rešitvah še ne morejo govoriti, pa sporočajo z okoljskega ministrstva.

Nič več kopanja v Kanalu ob Soči?