Pot bo zdaj, vsaj po hrvaški strani, hitrejša. Foto: www.buzet.hr
Pot bo zdaj, vsaj po hrvaški strani, hitrejša. Foto: www.buzet.hr

Po petih letih čakanja in več kot polletnem delu je zdaj ena ključnih cestnih povezav v Istri posodobljena. Tega se veseli tudi župan občine Buzet, Siniša Žulić. "Občina in Istra dobivata kakovostno cestno povezavo s Slovenijo. To ima velik pomen za celotno regijo v poletni turistični sezoni. Pomembna pa je tudi za gospodarstvo. Buzet že od nekdaj gravitira na Koper, zato bodo boljših povezav veseli obrtniki in podjetniki," je dejal.

Prenovo sedem kilometrov dolgega odseka bodo končali v prihodnjih dneh. Med turistično sezono pri sosedih namreč ne smejo dodatno ovirati prometa. A čaka jih še en odsek, napoveduje Žulić: "Za dela po 15. juniju moramo dobiti dovoljenje ministrstva za turizem. V tem primeru bomo septembra nadaljevali prenovo še enega dela - pri mejnem prehodu moramo urediti še 200 metrov podpornega zidu."

Mejni prehod Sočerga-Požane je dobra alternativa za prehod slovensko-hrvaške meje. Ko na Dragonji in Sečovljah turisti stojijo v koloni, je promet tam bolj tekoč. "Prepričan sem, da bo zdaj, ko je urejena, ta cesta še bolj izkoriščena, kot je bila do zdaj," je dejal Žulić. Naše ministrstvo za infrastrukturo obnovo ceste do Sočerge načrtuje po vstopu Hrvaške v schengensko območje.