Kamen, ki se je v začetku junija prikotalil na stezo, je po mnenju geologa izredni dogodek. Foto: MMC RTV SLO
Kamen, ki se je v začetku junija prikotalil na stezo, je po mnenju geologa izredni dogodek. Foto: MMC RTV SLO

Kolesarska steza ob smaragdni reki Soči je postala pravi magnet za kolesarje in sprehajalce, čeprav devetkilometrskega odseka med Solkanom in Plavami še niso uradno odprli. Po naročilu Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo so prejšnji mesec izvajali še zadnja dela, ko je s pobočja Sabotina na kolesarsko stezo padla dvotonska skala.

Geologi so ugotovili, da gre za izredni dogodek in da obstaja majhna verjetnost, da bi se ponovil. Kljub temu bodo namestili dodatne varovalne mreže, da bi preprečili morebitni podor kamenja oziroma večjih skal. Odprtje kolesarske steze se bo zato zavleklo do jeseni.

Šlo je za izredni dogodek, sveže poročilo geologov komentira Irena Zore Willenpart z Direkcije za infrastrukturo: "Glede na to, kakšna je dolina Soče, z ozkimi in strmimi pobočji nad to kolesarsko stezo, je verjetnost padanja kamenja kar močna, zato so bili že izvedeni številni varovalni ukrepi. Ta kamen, ki se je na začetku junija prikotalil na stezo, je po mnenju geologa izredni dogodek. Verjetnost, da bi takšne skale padale, je zelo, zelo majhna."

Geologi so pregledali pobočje Sabotina, pod katerim je kolesarska steza, in določili, da direkcija na dolžini 350 metrov namesti dodatne varovalne mreže. Ali obstajajo takšne, ki zadržijo tudi dvotonske skale?

"Obstajajo, seveda, in na tem mestu bomo dali močnejše mreže. Ampak geologovo mnenje je, da popolnoma in stoodstotno se ne da eliminirati vseh elementov, ki so na pobočju Sabotina prisotni. V maksimalni meri bomo izvedeli to dodatno varovanje, ampak, ta skala je dejansko res izredni dogodek in ni pričakovati, da bi se to še zgodilo v kratkem."

Na direkciji bodo na javnem razpisu ponovno izbrali izvajalca, ki bo postavil dodatne varovalne mreže, kar jih bo stalo okrog 500.000 evrov. Uradno odprtje kolesarske steze pa se bo zaradi nepredvidenega dogodka zavleklo do jeseni.

Nataša Uršič, Radio Koper