Velikonočna razstava pri Merkeževih. Foto: Suzana Vahtarić
Velikonočna razstava pri Merkeževih. Foto: Suzana Vahtarić
Velikonočna razstava pri Merkeževih
Velikonočna razstava pri Merkeževih. Foto: Suzana Vahtarić
Velikonočna razstava izvirnih pirhov

Na Brezovici na Bizeljskem je Renata Gregorina v domačem Pensionu Merkež že četrto leto zapored pričarala pridih praznikov. Letos so ob izpostavljenih pisankah kot najbolj prepoznavnem motivu prihajajočih praznikov na ogled rožice iz kreppapirja avtorice Francke Murn iz Trebnjega, s katerimi so včasih krasili božje kote v hiši, božje podobice in razpela na odprtem.

S prijateljicami dela čudeže
Razstavljeni so številni pirhi, okrašeni in obarvani z najrazličnejšimi tehnikami, kar nekaj so jih pripravili v domači hiši, tudi pisanke, kuhane v modri frankinji, seveda ne manjkajo prepoznavne belokranjske pisanke, ki so jih prinesle tamkajšnje izdelovalke Milena Starešinič, Vida Habe in Jakobina Pahor Pugelj. Na razstavi sodelujejo še s pisankami, dekorativnimi izdelki in prti Ksenija Miklavžič, Anica Žokalj, Jožica Omerzel, slikarka Helena Lipej s slikami z verskimi motivi ter cvetlicami, vsako leto pa sodeluje tudi domačinka Brigita Heberle Martini s prti, letos vezenimi v japonski tehniki, pirhi 'karapinci', tj. obdani s čipko in nato obarvani, obkvačkanimi pirhi, naravnimi različnimi jajci ter tradicionalnim šarkljem.

Vsako leto nekaj drugega
Renata Gregorina vsako leto kot avtorica razstave izpostavi drugo področje, lani na primer prte, prtičke in košare za blagoslov jedi, leto predtem so prevladovale slovenske pisanke v različnih tehnikah, prvo leto tradicionalne jedi, pogrinjki in 'žegen'. Na odprtju razstave na cvetno nedeljo je navzoče pozdravil gospodar penziona Karl Blažinčič, domači župnik pa izpostavil pomen velike noči in priprav na ta največji krščanski praznik ter zaželel, da bi razstava obiskovalcem predstavljala duhovno bogastvo v velikem tednu.

Velikonočna razstava izvirnih pirhov