Smrad Črnomaljcem krati spanje in povzroča različne težave. Foto: BoBo
Smrad Črnomaljcem krati spanje in povzroča različne težave. Foto: BoBo

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je pojasnila, da se v Črnomlju od konca avgusta širi smrad, ki je občasno celo neznosnejši, kot je bil leta 2010 oz. preden je bioplinarno v bližnjih Lokvah prevzela družba Petrol. Opozorila je tudi, da imajo zaradi smradu številni Črnomaljci dihalne težave in ne morejo spati.

Na črnomaljsko občino se obračajo tudi številni prizadeti občani, vendar glede na to, da imata oba navedena obrata vsa potrebna dovoljenja, ne more storiti ničesar in lahko pristojne službe le poziva, naj preverijo stanje.

Vira smradu sicer ne morejo določiti, ker se bioplinarna in prašičja farma izgovarjata druga na drugo, hkrati pa jim različne nadzorne službe pojasnjujejo, da to področje ni zakonodajno urejeno in da proti smradu ni mogoče ukrepati.

Neustrezno delovanje naprav?
Za smrad naj bili po njihovem mnenju krivi neustrezno delovanje naprav, nepravilni postopki in nepravilno kmetovanje, vse pristojne inšpekcijske službe pa bi v okviru svojih pristojnosti morale opravljati pogostejše nadzore tako bioplinarne kot prašičje farme v Lokvah, hkrati pa bi morale preveriti, kako ravnajo uporabniki digestata iz bioplinarne, in ob morebitnih kršitvah dosledno ukrepati.

V Črnomlju so vse pristojne na državni ravni pozvali, naj začnejo skupno in usklajeno reševanje omenjenih težav ter usklajevanje zakonodaje tudi na področjih smradu in razvoza organskih gnojil ter proizvodov iz bioplinarn. Po njihovem mnenju gre za širšo okoljsko težavo, ki ne vpliva zgolj na ozračje, temveč tudi na belokranjskih kraških tleh občutno onesnažuje podtalnico.