Maribor. Foto: Pixabay
Maribor. Foto: Pixabay

Sledi priprava občinskega podrobnega prostorskega načrta.

Zaradi zahteve neizbranega podjetja Styria arhitektura po reviziji postopka je bil projekt izgradnje nove stavbe za Center za sluh in govor Maribor v Parku mladih na Taboru od maja v mirovanju. Državna revizijska komisija je 29. novembra lani ta zahtevek zavrnila, saj je ocenila, da so očitki o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi natečaja neutemeljeni.

"Na podlagi odločitve državne revizijske komisije je ministrstvu za vzgojo in izobraževanje omogočeno nadaljevanje s postopki za izvedbo investicije. V teku so priprave za izvedbo naročila izdelave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), brez katerega ni mogoče izdelati projektne dokumentacije in pridobiti gradbenega dovoljenja," so za STA povedali na ministrstvu.

Trenutno pripravljajo programsko nalogo za izvedbo javnega naročila za izbor izdelovalca OPPN, ni pa še jasno, kdaj bodo izvedeni nadaljnji postopki. "Najprej je treba izdelati OPPN, kar traja najmanj eno leto, nato pa izdelati projekte. Napoved termina objave razpisa za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških del bi bila zdaj še preuranjena, vsekakor pa je zaželeno, da bi vsi postopki potekali nemoteno. Gradnja je načeloma predvidena v letu 2026/2027," pravijo na ministrstvu.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ima predvidena sredstva za izvedbo investicije; uradno bodo zagotovljena z vključitvijo projekta v načrt razvojnih programov ministrstva, predvidoma še v letošnjem letu.

Center za sluh in govor Maribor potrebuje nove prostore, saj se mu vpis vztrajno povečuje, v trenutnih prostorih pa nima pogojev za oblikovanje novih oddelkov. Načrtovana je novogradnja v Parku mladih, ki bo vključevala tudi telovadnico in športne dvorane za bližnji srednji šoli ter ureditev zunanjih športnih in drugih šolskih površin.

Projekt, ocenjen na 18,3 milijona evrov, je po nedavnem poročanju časnika Večer izpadel iz evropskega načrta za okrevanje in odpornost, ker naj ne bi bil končan pravočasno.

Ministrstvo je decembra 2022 objavilo natečaj za izbor izdelovalca projektne dokumentacije, na katerega se je z elaborati odzvalo deset ponudnikov. Konec maja lani so objavili obvestilo o izidu, po katerem je prvo mesto pripadlo ljubljanskemu Ateljeju Hočevar, drugo pa mariborskemu Styria arhitektura. Slednja je zoper odločitev vložila zahtevek za revizijo, ki mu je državna revizijska komisija ugodila in razveljavila odločitev o zmagovalcu natečaja.

V ponovnem odločanju, avgusta, je ocenjevalna komisija znova odločila, da je najboljši projekt za gradnjo Centra za sluh in govor Maribor pripravil Atelje Hočevar. Styria arhitektura se je spet pritožila, a tokrat je državna revizijska komisija njen zahtevek zavrnila.