DZMP je pripravil že 11. Luksuz festival poceni filma. Foto: Goran Rovan
DZMP je pripravil že 11. Luksuz festival poceni filma. Foto: Goran Rovan
Ocenjevalna komisija, ki jo je vodil Miha Možina, je podelila pet nagrad. Foto: Goran Rovan
V tekmovalni del je bilo izbranih 46 filmov. Foto: Goran Rovan
Tom Gomizelj, vodilna sila Luksuz produkcije, je ponosen na vesno za posebne dosežke na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Foto: Goran Rovan
DZMP že od leta 2001 organizira filmske tabore za mlade ustvarjalce. Foto: Goran Rovan
Mladi na taborih uživajo in se veliko naučijo. Foto: Goran Rovan
Festival poceni filma

Na 11. Luksuz festivalu poceni filma, ki ga organizira Društvo zaveznikov mehkega pristanka (DZMP) iz Krškega, so predstavili kratkometražno in nizkoproračunsko produkcijo igranih, dokumentarnih in animiranih filmov predvsem mladih in še ne uveljavljenih ustvarjalcev iz 15 držav iz vseh predelov sveta, vse od Rusije do ZDA. V tekmovalni program Luksuz festivala se je letos uvrstilo 46 kratkih filmov. Ocenjevalna komisija, ki jo je vodil Miha Možina, je podelila pet nagrad. Za najboljši dokumentarni film je bil izbran film Starci (Home is where my age is) avtorjev Anje Strelec in Tomislava Jukića iz Hrvaške. Najboljši igrani film je naredil Slovenec Žiga Čamernik, film pa ima naslov The Application. Podeli so tudi nagrado NSK-ja za dokumentarni film We are Laibach avtorja Diega Menendesa iz Slovenije. Podeljena je bila tudi posebna nagrada za najlepše noge v filmu, to si je prislužil hrvaški film Ljubi bližnjega svoga (Love the neighbor), ki ga je naredil Darovan Tušek. Ocenjevalna komisija je podelila še posebno nagrado foto-kino-videoklubu iz Zaprešiča, ki je imel na letošnjem festivalu največ filmov. Posebno omembo pa si je prislužil danski film Bolger af tie (Tide of time), njegov avtor je Simon Valentin.

Miha Možina, predsednik ocenjevalne komisije, je letošnjo bero filmov ocenil takole: "Bilo je, kot vedno, veliko animiranih, kratkih igranih in dokumentarnih filmov. Njihovi avtorji so se ukvarjali večinoma z nekimi socialnimi problemi, kar je očitno tudi odraz časa, v katerem živimo. Moja splošna ocena pa je, da se da tudi brez denarja narediti zelo dobre filme, ki lahko navdušijo gledalce."

Poleg tekmovalnih filmov so na festivalu prikazali še izbor filmov z različnih delavnic DZMP-ja. Tako so predstavili premiero dokumentarnega filma o poteku letošnje delavnice dokumentarnega filma v Ljubljani in premiero nekaterih filmov z mladinske filmske delavnice, ki je potekala avgusta v Krškem. Pripravili pa so tudi projekcijo izbranih filmov s filmskih delavnic v Divači, Mariboru, Izoli in Ljubljani. V spremljevalnem programu festivala je nastopil MM Checkman, ki ga je spremljal VJ Žarko Sunceti, Cica Mica Trashnjica pa je predstavila jugoslovanski glasbeni repertoar od 60. do 80. let s sklepnim skokom v modernejšo trashsceno zadnjega desetletja.

Luksuz produkcije je dobitnica vesne za posebne dosežke
Da je res mogoče skoraj brez denarja narediti dober film, dokazujejo tudi organizatorji Luksuz festivala poceni filma. To je Društvo zaveznikov mehkega pristanka (DZMP) iz Krškega, ki že vse od leta 2001 vsako leto pripravlja vrsto filmskih delavnic. Od leta 2003 tudi z mednarodno udeležbo in tudi s pomočjo izkušenih režiserjev, kot sta Želimir Žilnik in Boris Petkovič. Dolgoletni mentor v DZMP-ju Tomaž Pavkovič pojasnjuje, da so te videodelavnice namenjene predvsem mladim: "Delavnice so namenjene tako začetnikom, ki se začnejo ukvarjati s filmom, kot tudi nekaterim, ki imajo že podlago, ki imajo izkušnje, da pač razvijajo ta svoja znanja in pridobijo napotke in usmeritve za ustvarjalno delo v naprej, predvsem v dokumentarnem filmu."

Luksuz produkcija, ki deluje pod okriljem DZMP-ja, pa je na letošnjem 16. Festivalu slovenskega filma v Portorožu dobila za svoje ustvarjanje tudi vesno za posebne dosežke. V žiriji so bili: Hanna A. W. Slak, Olmo Omerzu in Hrvoje Hribar. V obrazložitvi nagrade so ti med drugim zapisali, da se nagrada podeljuje: "Za serijo angažiranih dokumentarnih intervencij, v katerih film pripeljejo na ulico in ulico v film."

Luksuz produkcija je letos na Festivalu slovenskega filma sodelovala kar z osmimi filmi; pet jih je bilo prikazanih v tekmovalnem programu in še trije v netekmovalnem. Večinoma so bili to filmi, ki so nastali v okviru delavnice dokumentarnega filma pod mentorstvom režiserja Želimirja Žilnika, dva pa sta nastala v okviru celoletne Luksuz filmske šole, ki poteka pod mentorstvom režiserja Borisa Petkoviča. Selektor 16. FSF-ja Denis Valič je o njih zapisal: "Večini filmov je skupni imenovalec poudarjena senzibilnost za družbeno okolje, v katerem so ta dela nastala, oziroma za probleme, s katerimi se to okolje sooča."

Luksuz produkcija že 12. leto deluje v okviru DZMP-ja in se kontinuirano ukvarja z medijskim usposabljanjem mladih ter jih spodbuja k dejavni participaciji prek filma in videa. V različnih projektih, ki so že zdavnaj presegli meje lokalnega okolja, vsako leto sodeluje več kot 150 mladih, ki letno posnamejo več kot 70 kratkih filmov. Zato Tom Gomizelj, koordinator Luksuz produkcije, nad nagrado ni bil presenečen, je bil pa vesel, da je tudi strokovna javnost prepoznala njihovo angažiranje za razvoj slovenskega filma. Gomizelj k temu dodaja: "Zagotovo nam je to veliko priznanje in tudi spodbuda za delo v naprej. Zelo nas veseli, da so opazili to naše delo tudi v strokovnih krogih, saj se že več kot 13 let načrtno ukvarjamo z usposabljanjem mladih na področju medijev. Tako da je tudi letošnja bera filmov, ki je bila prikazana v Portorožu in narejena na filmskih delavnicah dokumentarnega filma, res zelo bogata. Po mojem mnenju je med najboljšimi doslej."

Za MMC Goran Rovan

Festival poceni filma