Ivan Zajc je že več let na čelu Pomurskih lekarn. Foto: Damir Gaber
Ivan Zajc je že več let na čelu Pomurskih lekarn. Foto: Damir Gaber

Svet javnega zavoda Pomurske lekarne je ponovno za eno leto za vršilca dolžnosti direktorja imenoval Ivana Zajca, sicer dolgoletnega direktorja zavoda in edinega kandidata za to mesto. Temu nasprotuje Mestna občina Murska Sobota, saj Zajcu očitajo nepravilnosti pri nabavi zdravil.

Med Mestno občino in Pomurskimi Lekarnami, ki v 15 lekarnah v Pomurju zaposlujejo 93 ljudi, se je zapletlo leta 2016 zaradi delitve štirimilijonskega presežka lekarn. Približno polovico so Pomurske lekarne vendarle razdelile med občine soustanoviteljice oziroma njihove naslednice. A murskosoboška občina Zajca kot prvega moža zavrača. Največji očitek občine Zajcu je nabava zdravil mimo javnega naročanja.

Sorodna novica Kdo naj vodi Pomurske lekarne? Spor med občino in svetom lekarn

''Zgodba je že dve leti in pol na sodišču in pred kratkim je višje sodišče v Mariboru spet zapisalo, da za imenovanje vršilca dolžnosti direktorja Pomurskih lekarn ni potrebno soglasje ustanovitelja. Večkrat sem tudi povedal, da je javna naročila v imenu javnih lekarniških zavodov prevzela Lekarniška zbornica Slovenije. Tistim lekarniškim zavodom, ki so poskušali izvajati javna naročila sami, je Računsko sodišče ugotovilo, da niso bila ustrezna. Gre za kompleksno zadevo, ki jo je treba urediti na ravni države. Zagotovo pa situacija, v kateri so zdaj Pomurske lekarne, vpliva na neko nestabilnost v našem zavodu, ampak se trudimo še naprej poslovati uspešno in gospodarno,'' je povedal vršilec dolžnosti Pomurskih lekarn Ivan Zajc.

''Pomurske lekarne morajo izvajati javna naročila''

''Treba je spoštovati predpise. Predpisi so jasni. Pomurske lekarne so dolžne izvajati javna naročila, kot to počne tudi Splošna bolnišnica Murska Sobota. Odgovor na to, zakaj Pomurske Lekarne zavračajo javna naročila, je preprost. Branita se privilegij določenih izbranih dobaviteljev in privilegij direktorja Pomurskih Lekarn. Ta gordijski vozel je rešljiv zelo enostavno. Pomurske lekarne potrebujejo novega direktorja, ki bo poskrbel za zakonito in učinkovito poslovanje. Ne nazadnje tudi ministrstvo za zdravje v svojih analizah ugotavlja, da med vsemi javnimi zavodi Pomurske lekarne poslujejo najslabše. Tako so ocenili v svoji letni analizi. Razlog za to je jasen. Imajo vodstvo, ki ne spoštuje predpisov in deluje v interesu svojih dobaviteljev, ne pa v interesu svojih uporabnikov. Leta 2017 smo prvič podali zahtevo za zakonito poslovanje, lani drugič, zdaj že tretjič. Če ne bomo mogli doseči kompromisa, je ena od možnosti ustanovitev Novih Pomurskih lekarn," je dejal direktor občinske uprave Mestne občine Murska Sobota, Srečko Đurov.

A možnost, ki jo je omenil Đurov, bi lahko poglobila razprtije med Mestno občino in drugimi soustanoviteljicami Pomurskih lekarn, je bilo slišati med člani sveta zavoda. Ti si predvsem želijo, da bi bilo zapletov čim prej konec in da bi Pomurske lekarne dobili direktorja za polni mandat. ''Agoniji, ki se vleče že tri leta, je treba narediti konec. Predlagam, da ena in druga stran stopita korak nazaj. Bilo bi lepo, če bi si župan Mestne občine Murska Sobota in gospod Zajc segla v roke, pozabila na zaplete v preteklosti in združila moči za naprej. Osnovna dejavnost Pomurskih lekarn je preskrba Pomurcev z zdravili. Mi smo s tem zadovoljni, pa tudi z delom direktorja," je povedal Jože Toplak, predstavnik občine Radenci.

Sicer se na sejah Sveta zavoda Pomurskih Lekarn oglasijo redki člani, med njimi Damir Domjan, zaposlen v Pomurskih lekarnah in prvi mož Sindikata farmacevtov Slovenije, ki je med drugim povedal : ''Ves ta problem je nastal zaradi tega, ker Pomurske Lekarne sprva niso privolile v delitev štirih milijonov presežka, ki smo ga ustvarili s poštenim delom in gospodarnim ravnanjem. Doslej nisem dobil občutka, da bi si Mestna občina prizadevala za umiritev nastale situacije, kvečjemu vse še podžiga. Občina bi morala Pomurskim lekarnam čestitati za uspešno delo, in če bi bilo kar koli narobe, bi morali pomagati, ne pa da se še podžigajo zadeve. Stališče Mestne občine Murska Sobota je doslej padlo na sodiščih. Če bi se v javnih lekarniških zavodih dalo izvajati javna naročila, bi jih tudi Pomurske. A v treh javnih zavodih ki so to poskušali, so dobili negativno mnenje Računskega sodišča. To pa je tudi zapisalo, da je javno naročanje v lekarnah sistemski problem, ki se ga je treba lotiti na državni ravni. Zato smo pooblastili Lekarniško zbornico, da to uredi v našem imenu."

Đurov je med drugim povedal, da na Mestni občini Murska Sobota razmišljajo o izredni seji Mestnega sveta, na katero bi povabili predstavnike Računskega sodišča, resornih ministrstev, Lekarniške zbornice in Ivana Zajca, zato da pridejo zadevi do dna. Domjan je na to dejal, da to ne bo soočenje mnenj, ampak seja, na kateri se bo ''pljuvalo'' po kandidatu Ivanu Zajcu.

Sicer so Pomurske lekarne lani ustvarile približno 400.000 evrov presežka, še enkrat toliko pa bodo letos namenili za prenovo osrednje murskosoboške lekarne in enote v Črenšovcih.

Pomurske lekarne bo vodil Ivan Zajc.