Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

V pogovorih je sodelovalo 22 lastnikov, nekaj občanov pa se ne želi preseliti. Boštjan Šefic je ponovil oceno, da so individualni pogovori izjemno koristni, saj se s sodelavci in strokovnjaki državne tehnične pisarne seznani s posameznimi specifičnimi situacijami prebivalcev.

Cilj je, da skupaj za vsakega poiščejo najbolj optimalno rešitev, prioriteta pa so tisti, ki so jim poplave odnesle vse, je znova pojasnil. "Izkazalo se je, da je takšen pristop primeren, zato bomo tako tudi nadaljevali," je napovedal in izrazil razumevanje za neučakanost ljudi, a hkrati poudaril, da je bilo treba urediti zakonske podlage, da se lahko načrtovani ukrepi izpeljejo. Cilj teh ukrepov je zagotoviti varnost ljudi in njihovega premoženja.

Povedal je, da zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev dovoljuje določene izjeme tam, kjer bo treba najti novo območje za preselitev ali gradnjo. Po do zdaj opravljenih pogovorih bo to zagotovo zahteven postopek, ne glede na vse poenostavitve, ki so določene v zakonu, je opozoril.

Predvsem v primeru kmetijskih zemljišč bo potrebna preudarnost, saj želijo ta zemljišča uporabiti tam, kjer ni druge možnosti. Šefic je opozoril tudi na določene anomalije, ki se pojavljajo, kot so neupravičeno dvigovanje cen nepremičnin in zemljišč.

Na širšem seznamu za preselitev je na Ljubnem ob Savinji 33 družin, 14 pa je ujma popolnoma uničila stanovanjske objekte. Kot je povedal ljubenski župan Franjo Naraločnik, so našli zemljišča za preselitev, ki pa jih še ne odkupujejo, saj nimajo zagotovljene predkupne pravice in sklepov vlade za poplavljence.

Nekateri občani se medtem ne želijo preseliti, saj menijo, da so med poplavo utrpeli le manjšo škodo. Zato se zavzemajo za ureditev in čiščenje struge reke Savinje.

Pogovori se bodo nadaljevali prihodnji teden v Lučah in Solčavi, nato pa še v Braslovčah. Šefic predvideva, da bodo končani do konca februarja.