Popovič je na sodišče poslal opravičilo, da se zaradi težav s križem ni sposoben udeležiti sojenja. Foto: BoBo
Popovič je na sodišče poslal opravičilo, da se zaradi težav s križem ni sposoben udeležiti sojenja. Foto: BoBo
Georgij Bangijev
Na sodišče je prišel samo soobtoženi predstojnik občinskega urada za okolje in prostor Georgij Bangijev. Foto: Eugenija Carl

Obtožen je zlorabe položaja pri zamenjavi občinskih zemljišč v Valdoltri za parcele v Kopru, s katero naj bi bil občinski proračun oškodovan za 190 tisoč evrov.

Zdaj ni kriv pritisk, ampak hrbet
Medtem ko je soobtoženi predstojnik urada za okolje in prostor Georgij Bangijev sedel na zatožno klop, pa je Popovič na sodišče poslal opravičilo, da zaradi težav s križem ni sposoben za sojenje. Podpisal ga je zdravnik Šime Kopilovič, ki je Popoviču, kot je znano, pisal opravičila in ga napotoval na specialistične preglede tudi med sojenjem v zadevi Rumena noč, ko naj bi župana mučil visok tlak. Ker se glavna obravnava zaradi odsotnosti Popoviča ni mogla začeti, je primer nato zastaral. Popoviča naj bi tokrat zagrabilo v hrbtu, sodnik, ki vodi novo sojenje, se je sicer nekoliko spotaknil ob to, da je bilo župana konec prejšnjega tedna videti na koncertu na Titovem trgu. Zaradi Popovičeve odsotnosti mu ni preostalo drugega, kot da začetek glavne obravnave prestavi.

Med kampanjo pa raje ne na sodišče
Popovič naj bi po napovedih osebnega zdravnika sicer ozdravel najpozneje v tednu dni. A če mu do takrat ne bi bilo bolje in bi nadaljeval bolniški dopust, je njegov odvetnik Luka Zajc sodniku predlagal, naj prekliče za drugo polovico septembra že razpisane naroke, saj bo takrat vrhunec predvolilne kampanje, da torej župan »ne bi šel direkt iz bolezni na volitve. Naroke naj sodišče raje zgosti v oktobru,« še predlaga odvetnik Zajc. Sodnik se ni pustil prepričati in je začetek glavne obravnave razpisal za 16. september.

S sumljivo zamenjavo parcel zaslužil tudi nekdanji nogometni reprezentant Rudonja
Občina je leta 2006 nekaj parcel v Valdoltri zamenjala za parcele v Kopru, ki jih je potrebovala za gradnjo ceste nad Dolinsko cesto, kjer je tudi razkošna hiša nekdanjega nogometnega reprezentanta Mladena Rudonje. Novi lastnici parcel v Valdoltri sta parcele prodali Rudonji, za kar naj bi se z njima vnaprej dogovoril, saj naj bi kupoprodajno predpogodbo pri notarju sklenili dan prej, preden je bila zamenjava parcel potrjena na občinskem svetu. Rudonja je parcele kmalu zatem po višji ceni prodal naprej, pri tem pa naj bi zaslužil okoli 50 tisoč evrov. Kupilo jih je podjetje Ediling, in sicer za 140 evrov za kvadratni meter, medtem ko je leto dni prej za parcele na tistem območju odštelo v povprečju po 200 evrov za kvadratni meter.

Ediling naj bi tako zemljišča pridobil ceneje, kot če bi jih kupil na javni dražbi ali pri javnem zbiranju ponudb. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so ugotovili, da naj bi bil občinski proračun s to zamenjavo parcel prikrajšan za 190 tisoč evrov. Tako Popovič kot soobtoženi Bangijev sta krivdo na predobravnalnem naroku zanikala, češ da so zemljišča zamenjali v skladu z zakonodajo.