Cene javnih gospodarskih služb, ki jih izvajajo podjetja v večinski občinski lasti,  potrjuje občinski svet, kjer ima stranka Borisa Popoviča že drugi mandat absolutno večino. Foto: BoBo
Cene javnih gospodarskih služb, ki jih izvajajo podjetja v večinski občinski lasti, potrjuje občinski svet, kjer ima stranka Borisa Popoviča že drugi mandat absolutno večino. Foto: BoBo

Najbolj so v zadnjem letu poskočile vrednosti na položnicah za smetarino. Lani februarja je občinski svet Komunali Koper prižgal zeleno luč za podražitev, ki je znašala kar 114 odstotkov. Z letošnjim letom je občina pri obračunavanju smetarine uvedla tako imenovani glavarinski sistem. Štiričlanska družina, ki živi v enem izmed koprskih blokov na 70 kvadratnih metrih, je do februarja lani plačevala po 8 evrov na mesec, po podražitvi dobrih 17, danes pa 21 evrov na mesec. Skupna podražitev v konkretnem primeru presega 130 odstotkov. Na boljšem so posamezniki, ki živijo v hišah oz. vilah z veliko površino, saj se cene po novem ne oblikujejo na podlagi velikosti nepremičnine, ampak na številu članov gospodinjstva.

Voda cenejša, položnice višje
Podobno je s položnicami, ki jih občani prejemajo od Rižanskega vodovoda. Z uvedbo kar treh vrst omrežnin, ki so neodvisne od količine porabljene vode, bo posamezno gospodinjstvo dodatno obremenjeno z 9 evri. Na slabšem bodo tudi prebivalci v večstanovanjskih objektih, v katerih je na en števec priklopljenih več gospodinjstev, saj bo od 1. januarja 2014 vsako gospodinjstvo plačevalo dodatnih 9 evrov mesečno. V večstanovanjskem stolpiču s 7 stanovanji so pred novim načinom obračunavanja plačevali mesečno 65 evrov, danes ta položnica po zaslugi kar sedmih omrežnin zanaša skoraj dvakrat toliko. Na Rižanskem vodovodu, pri katerem se je v preteklih tednih zglasilo več sto nezadovoljnih občanov, se branijo, da so ceno vode znižali, a da so bili obenem prisiljeni uvesti dodatne postavke, s katerimi sami nimajo veliko opraviti. Končni prejemniki sredstev iz omrežnin so posamezna komunalna podjetja, pravijo na Rižanskem vodovodu.

Brezplačna parkirišča izginjajo
Vse bolj zasoljene so tudi cene parkiranja. Če je do leta 2012 parkirnina na občinskih parkiriščih znašala pol evra na uro, so se te cene pred dvema letoma podvojile. Kljub podražitvam imajo občani še vedno velike težave s parkiranjem, saj površine, kjer se je še do nedavno dalo brezplačno parkirati, vztrajno krčijo. Odgovorna politika ob višanju cen parkiranja običajno na drugi strani spušča cene javnega prevoza. To se v Kopru ni zgodilo. Tudi cene vozovnic mestnega prometa so doživele občutno podražitev. Z 0,42 centa je cena poskočila na 0,80 centa za enkratni vstop na avtobus.

Da je imeti čoln v lokalnem mandraču razkošje, so po zadnjih podražitvah ugotovili tudi najemniki privezov. Še leta 2011 so morali za petmetrski čoln plačati med 100 in 200 evrov na leto. Danes znašajo te cene od 420 do 840 evrov letno, kar pomeni od 200- do 400-odstotno podražitev. "Ne vem, kaj se grejo? Za čoln, vreden 1000 ali 2000 evrov, hočejo letno pokasirati polovico ali tretjino njegove vrednosti. Tako ne gre. Ljudje so začeli umikati svoja plovila iz vode. Če dobro pogledate, vidite, da je župan mestno pristanišče uspešno očistil vseh manjših lesenih avtohtonih plovil, ki mestu dajejo dušo. Takih cen si navaden občan s 600, 700 evri plače ali pokojnine nikakor ne more privoščiti," pravi Vladimir Savarin, predsednik Gibanja za pravice čolnarjev mestne občine Koper.

Podražitve "požegnali" Popovičevi svetniki
Cene javnih gospodarskih služb, ki jih izvajajo podjetja v večinski občinski lasti, potrjuje občinski svet, v katerem ima stranka Borisa Popoviča že drugi mandat absolutno večino.

V koprskem občinskem glasilu podražitve opravičujejo z rastjo stroškov in dolgoletnim moratorijem na zviševanje cen. Občanom, pri katerih župan Boris Popovič uživa veliko podporo, pa za zdaj ne preostane drugega, kot da glasno bentijo, ali se z vsemi podražitvami preprosto sprijaznijo.

Edi Mavsar, TV Koper