Tudi Lions klub Brežice je pripravil dobrodelni tek Tečem, da pomagam Foto: Goran Rovan
Tudi Lions klub Brežice je pripravil dobrodelni tek Tečem, da pomagam Foto: Goran Rovan
Teka se je udeležil tudi Alen Kobilica s spremljevalcem. Foto: Goran Rovan

Slovenski Lions klubi in njihov podmladek Leo klubi so ta konec tedna v več slovenskih krajih pripravili dobrodelni, družabni in rekreacijski tek z naslovom »Tečem, da pomagam«. Ta je imel le eno skupno vsebino: zadnji del trase so udeleženci lahko pretekli ali prehodili z zavezanimi očmi in se tako sami za nekaj trenutkov izkusili s slepoto. Kot so zapisali na svoji spletni strani Lionsi že od leta 1925 pomagajo slepim in slabovidnim po vsem svetu. Startnina je bila simbolična, dostopna vsakomur, zato da se tega teka udeleži čim več mladih in starejših tekačev.

Dobrodelni tek Tečem, da pomagam je v Čateških Toplicah pripravil tudi Lions klub Brežice, ki je bil ustanovljen pred dvema letoma. Pri organizaciji so jim pomagali tudi člani Športnega društva Terme Čatež in Športnega društva Primož Kozmus. Pripravili so dvestometrski tek za najmlajše in tri kilometrskega za odrasle. Udeleženci so se pred tekom preizkusili tudi v teku z zavezanimi očmi in tako tudi sami za trenutek preizkusili, kako je, če si slep. Dobrodelnega teka se je udeležil tudi Alen Kobilica, nekdanji maneken, danes velik športnik, ki s svojo slepoto premaguje vse ovire in »vidi cilj«. Alen se v teh dneh Termah Čatež pripravlja za nastop na letošnjih tekmah v triatlonu. Med udeleženci pa je bila tudi pevka Nuša Derenda.

Zbrane tekače in njihove spremljevalce je pozdravil tudi Janez Kermc, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto. Inštruktor reševalnih psov Matjaž Zanut, sicer predavatelj kinološke literature za področje reševanja in FCI sodnik za delo z reševalnimi psi ter vaditelj psov vodnikov slepim, pa je zbranim prikazal delo s psom vodnikom, posebej namenjenim otrokom. Izkupiček od startnine in prostovoljne prispevke bodo namenili v dobrodelne namene: polovico bodo dali Zvezi prijateljev mladine Slovenije za projekt Družinski center in drugo Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Novo mesto.

Za MMC Goran Rovan