Podjetji želita plin spraviti v nacionalno distribucijsko omrežje. Foto: BoBo
Podjetji želita plin spraviti v nacionalno distribucijsko omrežje. Foto: BoBo

Vrtina bo s polno zmogljivostjo delovala predvidoma do konca leta, partnerski družbi, ki vodita projekt, Geoenergo in Ascent, pa bosta še naprej poskušali pridobiti okoljevarstveno dovoljenje za postavitev osrednje plinske postaje, s katero želita dobavljati plin v nacionalno plinsko omrežje, so pojasnili.

S tem bodo, pravijo v Geoenergu, dosegali večjo dodano vrednost pri prodaji plina, kar bo imelo številne pozitivne učinke na gospodarstvo v celotni regiji, hkrati pa bo povečano pridobivanje zemeljskega plina v severovzhodni Sloveniji pripomoglo pri zagotavljanju večje energetske neodvisnosti Slovenije.

Pri vlagatelju, družbi Ascent Resources, poudarjajo, da so v razvoj naftno-plinskega polja Petišovci vložili že skoraj 45 milijonov evrov, in dodali, da bo plin iz vrtine prodan lokalni industriji, pri čemer bo polovica koncesijske dajatve od pridobivanja plina dobila občina Lendava, drugo polovico pa državni proračun. Ker pa lokalno povpraševanje ne bo zadostno, nadaljujejo dejavnosti za prodajo ter procesiranje surovega in neočiščenega plina na Hrvaškem.