Področja turizma ter prehranske in kovinske industrije naj bi Postojni omogočila nova delovna mesta. Foto: MMC RTV SLO
Področja turizma ter prehranske in kovinske industrije naj bi Postojni omogočila nova delovna mesta. Foto: MMC RTV SLO

Delovna mesta bi ustvarili z zasebnimi vlaganji. Marentič je pojasnil, da je na pobudo občanov ustanovil projektno skupino, ki bo pripravila program za oživitev smučišča Kalič nad Postojno. "Želimo, da bi to območje živelo vse dni v letu, zato bo projektna skupina pripravila nabor dejavnosti, ki naj bi jih zainteresirani investitor lahko izvajal po prevzemu tamkajšnjih objektov," je dodal.

Kot je dejal, popolnoma uničen objekt in okoliško parkirišče sedanji lastnik, hrvaška družba Teranova iz Pulja, prodaja na dražbi, območje pa je zanimivo za dva potencialna vlagatelja iz tujine.

Postojna osredotočena na infrastrukturne projekte
Postojnska občina bo letos osredotočena predvsem na izvedbo pomembnih infrastrukturnih projektov. Župan je omenil posodobitev vodovodnega omrežja, dokončanje in poskusno obratovanje osrednje čistilne naprave ter obnovo stavbe osnovne šole v Planini pri Rakeku.

Odprli bodo tudi posebno projektno pisarno, ki bo za potrebe različnih razpisov pripravljala projekte, pomoč pa naj bi nudila tudi občanom in institucijam pri pripravi projektov. Kot je opozoril župan, so to delo zanje doslej opravljali zunanji izvajalci, stroški pa so bili precej višji, kot pa naj bi jih stala projektna pisarna.

Marentič je izpostavil tudi področje varnosti. Dejal je, da postojnska občina sodeluje v razpisu obrambnega ministrstva za nabavo visoke gasilske lestve, reorganizirali so občinski štab civilne zaščite, načrtujejo pa tudi gradnjo novega gasilskega doma. "V ta namen načrtujemo za letos pridobitev gradbenega dovoljenja, da bo gradnja v prihodnjem letu tudi v resnici lahko stekla," je dejal župan, ki je investicijo ocenil na štiri milijone evrov.