Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes začela dvodnevni obisk Posočja in Baške grape. Posočje je izbrala zato, ker je bila tu najmanjkrat, v Baški grapi sploh prvič, je pojasnila. Foto: STA/Nebojša Tejić
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes začela dvodnevni obisk Posočja in Baške grape. Posočje je izbrala zato, ker je bila tu najmanjkrat, v Baški grapi sploh prvič, je pojasnila. Foto: STA/Nebojša Tejić

Obisk je predsednica dopoldne začela v Podbrdu, kjer so jo sprejeli na osnovni šoli in v domu starostnikov. Predstavniki občine so predsednico seznanili z izseljevanjem mladih iz Baške grape, zaradi česar se že tako redke institucije v teh krajih, kot so osnovna šola, dom starejših občanov in ambulanta družinske medicine, spoprijemajo z veliko težavo pomanjkanja delovne sile. Težavo predstavljajo tudi slabe cestne povezave oziroma pomanjkanje povezav javnega prometa. Zaradi pomanjkanja zdravnikov tako pogosto sameva tudi ambulanta v Podbrdu, edina v tej ozki dolini Bače.

"Včasih se zdi, da so ti kraji odrezani od sveta, ker tja vodi samo ena cesta," je o Baški grapi dejala Pirc Musar, pohvalila je delo edinstvene osnovne šole v Podbrdu, kjer je v vseh devetih razredih le 32 učencev.

"Izjemno pomembno je, da se takšne šole ohranijo, to je prvi pogoj, da bodo mlade družine ostale v kraju, drugi pogoj pa je ustrezna zdravstvena storitev. Če je ne bo, se bodo mladi še naprej odseljevali," je dejala predsednica, ki se je s tolminskim županom Alenom Červom pogovarjala tudi o zagotavljanju kakovostne zdravstvene oskrbe.

Dom starostnikov v Podbrdu se, podobno kot drugi po državi, spoprijema s pomanjkanjem kadra, je dejala Pirc Musar, zaradi česar so postelje, kljub potrebam, ponekod prazne. V prostorih doma deluje tudi edina pošta v tej dolini, za katero je dom pridobil koncesijo, potem ko jo je Pošta Slovenije tam ukinila. Kot so poudarili predstavniki občine, se bojijo, da bi se to zgodilo tudi z edino manjšo trgovino, ki še tam deluje.

Baška grapa si še ni opomogla od poplav

Poplavno ogroženo območje

Obisk so nato nadaljevali v Grahovem, kjer sta predsednica tamkajšnje krajevne skupnosti Martina Levpušček in poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj predsednici predstavila škodo, ki jo je povzročil še vedno aktiven plaz v naselju, ki z drsenjem ogroža kar nekaj hiš. Predstavila sta ji tako načrte za njegovo sanacijo kot tudi potek obnove ceste, ki je na več delih poškodovana. Na cesti od Podbrda do Tolmina so trenutno kar tri cestne zapore, zaradi česar večji avtobusi ne morejo voziti skozi dolino, so opozorili v sporočilu za javnost.

Vse to govori o tem, da tu živijo delovni, vztrajni in iznajdljivi ljudje, ki pa si brez dvoma zaslužijo tudi posluh države, da jim pomaga odpraviti vsaj katero od predstavljenih preprek.

Nataša Pirc Musar

Kot pomembne za te kraje je ocenila protipoplavne ukrepe. Vremenski dogodki avgusta in oktobra lani se, vse tako kaže, utegnejo še kdaj zgoditi, je opozorila. Ob poplavah je prva pomoč prišla hitro, pri sanaciji pa bi država lahko pospešila administrativne postopke. Prebivalci so prepozno dobivali informacije, tisti, ki so jim poplave stanovanjske objekte močno poškodovale, pa so predolgo čakali na strokovni pregled, je dejala Pirc Musar.

V Tolminu je predsednica poleg občine obiskala še gimnazijo, kjer se je pogovorila z dijaki, varstveno-delovni center ter podjetje Smarteh. V Kobaridu so ji predstavili Center za zaščito in reševanje v gradnji, po delovnem kosilu z župani in predstavniki javnih zavodov pa bo imela zvečer v kobariškem kulturnem domu pogovor s krajani.

V četrtek se bo predsednica Pirc Musar v Bovcu srečala s prostovoljci, obiskala podjetje Mahle Electric Drives, osnovno šolo, novo športno dvorano in interpretacijsko središče za ribištvo Zgornjega Posočja, v Kobaridu pa si bo ogledala Mlekarno Planika.