Južna obvoznica bo razbremenila promet v Murski Soboti. Foto: BoBo
Južna obvoznica bo razbremenila promet v Murski Soboti. Foto: BoBo

Odprtja so se udeležili ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, predsednik DZ-ja Dejan Židan in predsednik vlade Marjan Šarec, ki je ob odprtju povedal, da se zaveda, kaj pomeni takšen projekt. Obvoznica prinaša razbremenitev, manj čakanja, možnost, da pridejo ljudje prej v službo, in izboljšano logistiko, je naštel. "Logistika in cestne povezave so temelj uspešne družbe, pri tem nas čaka veliko dela," je poudaril Šarec in obljubil, da se bo vlada potrudila za čim več podobnih pridobitev.

Bratuškova je opozorila na varnost na cestah, za katero je osnova dobra infrastruktura. "Naša zaveza je, da bomo veliko pozornosti in tudi denar v prihodnjih štirih letih namenjali za prometno infrastrukturo. Zavedamo se, da je bilo nekaj primanjkljaja, obljubljamo pa, da bomo nadaljevali tako, kot je bilo začrtano v preteklih dveh letih," je dejala Bratuškova.

Soboški župan Aleksander Jevšek vidi koristi obvoznice v razbremenitvi mestnega središča, boljšem zraku in življenjskih razmerah. Kot je dejal, je to skupni projekt mestne in državne politike, ki sta izboljšanje prometne varnosti in povezljivosti razumeli kot skupno prednost.

Južni bo sledila še vzhodna obvoznica
Obvoznica je okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 sofinancirana z denarjem evropskega sklada za regionalni razvoj. Preostala sredstva sta prispevali direkcija za infrastrukturo in Mestna občina Murska Sobota. Južna obvoznica je prva etapa murskosoboške obvoznice, sledila naj bi ji vzhodna, ki bo izboljšala povezavo Goričkega in industrijske cone z avtocesto. Skupaj naj bi stali dobrih 20 milijonov evrov.