Sedem let prve romske oddaje Foto: MMC RTV SLO
Sedem let prve romske oddaje Foto: MMC RTV SLO

V skladu z zakonom o RTV-ju so Romi poleg oddaje na nacionalnem radiu dobili tudi svojo romsko oddajo na televiziji. In te dni mineva sedem let odkar so ustvarjalci pripravili prvo oddajo So vakeres? Kaj govoriš? Osnovni vrednosti oddaje sta, da jih pripravljajo Romi sami, pretežni del oddaje pa je v romskem jeziku. Sedmo obletnico oddaje, ki nastaja v murskosoboškem dopisništvu so slovesno obeležili v romskem naselju Pušča pri Murski Soboti z javnim snemanjem praznične oddaje.

Redaktor oddaje Bojan Peček, ki bdi nad oddajo vseh sedem let, pa je pripravil tudi okroglo mizo. Rdeča nit pogovora je bila romska medijska podoba. Slovenija ima namreč na deklarativni ravni to področje zgledno urejeno, praksa pa je še vedno drugačna. Slovenski mediji namreč o Romih še vedno velikokrat poročajo s stališča neromske večine, kar je lahko slabšalno v povezavi z negativnimi stereotipi.

Ni naključje, da romska oddaja nastaja ravno v murskosoboškem dopisništvu. Ustvarja jo deset romskih novinarjev iz Prekmurja, Dolenjske, Maribora in Ljubljane. Vsebina 15 minutne oddaje, ki je na sporedu na prvem programu TV Slovenija vsak drug torek ob 14.20, je raznolika. Od zgodovine, romskega jezika, življenjskih zgodb, aktualne problematike, zakonodaje, delovanja romskih društev in utripu romskih skupnosti v sosednjih državah.

Sama vsebina oddaje je zasnovana tako, da je zanimiva tako za Rome, kot ostale gledalce. Ključni stebri oddaje sta voditelja Monika Sandreli, Vinko Cener in novinarka Enisa Brizani, ki je tudi urednica romske oddaje Amare droma (Naše poti) na radiu Slovenija. Vinko pravi, da še vedno najraje pripravlja prispevke o romski kulturi. ''Tudi po sedmih letih se nisem naveličal dela. Kljub temu, da sem že nekaj zaposlen v sosednji Avstriji, se za oddajo vedno najde čas. Je pa res, da je potrebno malce več usklajevanja,ampak kjer je volja, se vedno najde tudi pot'' dodaja Vinko. Monika, pa pravi da se po sedmih letih še vedno ni znebila treme in poudarja ''to le pomeni, da svoje delo opravljamo odgovorno'' in dodala, da ji je v posebno veselje to, da srečuje in spoznava nove ljudi in da ima možnost opozoriti na aktualno dogajanje, ter ob tem izpostaviti pozitivne primere, ki služijo, kot primeri dobrih praks.

Poleg preseganja predsodkov o Romih je namen oddaje tudi zbliževanje posameznih skupin Romov, saj se njihova življenjska raven po posameznih območjih bistveno razlikuje. Redaktor oddaje Bojan Peček po sedmih letih ocenjuje, da je tudi po zaslugi romskih medijev poznavanje romske problematike med neromi na višji ravni. Po drugi strani pa se zmanjšujejo tudi razlike med Romi samimi, posebej socialna vključenost, izobrazba in zaposljivost prekmurskih in dolenjskih Romov. Slednji namreč ne zaostajajo več toliko kot so še pred nekaj leti. S tem se strinja tudi predsednik Zveze Romov Slovenije, Jožek Horvat, ki je bil tudi eden izmed pobudnikov za nastanek romske oddaje.

Ob obletnici, pa je izrazil željo, da bi oddaja bila morda malce daljša. V.d. urednice TV dopisništev Aleksandra Saksida, pa je povedala, da ''Če bo šlo vse po načrtih, bo TV Slovenija še naprej skrbela, da bo oddaja So vakeres-Kaj Govoriš? Še živela in prinašala pestre zgodbe iz življenja Romov.''

Sicer pa oddaja poteka pod okriljem Urada za narodnosti, direktor Urada Stane Baluh, je zaradi obveznosti danes svojo prisotnost na slovesnosti opravičil, je pa ob jubileju oddaje po telefonu dejal, da je bil leta 2007 s sprejemom zakonodaje, postavljen ključni temelj za sofinanciranje oddaje, ter s tem tudi za usposabljanje romskih novinarjev v izobraževalnem centru RTV Slovenija. ''Oddaja je v teh sedmih letih naredila vsebinsko in vizualno velik napredek in ogromno prispevala k osveščanju in izobraževanju romske skupnosti, na drugi strani pa k informiranju večinskega prebivalstva o položaju, kulturi in življenju Romov pri nas. Želim si, še veliko plodnega sodelovanja in da bi se v okviru oddaje v sodelovanju z RTV Slovenija kalilo še več romskih novinarjev, pa tudi, da bi oddaja še veliko prispevala k razvoji Romske skupnosti v Sloveniji'' je zaključil Baluh.

Vsebino praznične oddaje (ustvarjalci so jih pripravili že več kot 150) so popestrili malčki z vrtca Romano Pušča in Halgato band. Na sporedu pa bo v torek, 31.marca, ob 14.20.