Komu, kdo in kdaj so prisluškovali? Foto: Televizija Slovenija
Komu, kdo in kdaj so prisluškovali? Foto: Televizija Slovenija

Našli so prostore, ki niso vrisani v gradbenih načrtih in ki uradno sploh ne obstajajo. V štirih sobah, ki so opremljene s pohištvom iz 70. let prejšnjega stoletja, so prisluškovalne naprave za vso Primorsko, vozlišča civilne in vojaške telefonije ter soba za počitek.

Iz prostorov vodi več izhodov, eden izmed njih skozi jašek v Postojnsko jamo. Hotel Jama je bil eden najbolj obiskanih hotelov v Sloveniji, v katerem so spali tudi številni tuji državniki, ki jih je v Postojnsko jamo pripeljal Tito.

Politični in vojaški vrh nekdanje Jugoslavije je v 70. letih, ko se je gradil hotel Jama, v skritem delu zgradil tajno prisluškovalno gnezdo. Agenti so snemali telefonske pogovore na Primorskem vse do osamosvojitve, v sobah so namreč ostale prazne škatle s podatki o snemanjih in tudi nekaj dokumentov. Večino vseh so odnesli. V zadnjega, petega izmed prostorov še niso vlomili.

Zakaj sta politični in vojaški vrh nekdanje Jugoslavije v sedemdesetih letih v novozgrajenem hotelu Jama vzpostavila tajno prisluškovalno gnezdo, je še neznanka. Kot je dejal predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj, je to zdaj naloga, "ki si jo bomo zadali za prihodnje leto. Hočemo narediti muzej prisluškovanja. Mislim, da imamo tukaj zelo pomembne materialne dokaze o tem, kaj se je dogajalo, kako je vse to funkcioniralo. Upamo, da bomo dobili ljudi, ki so tukaj delali in bodo pripravljeni povedati, kaj je bilo tako zanimivega, da se je moralo vse to zgraditi in delati."

Vabljeni k ogledu celotnega videoprispevka novinarke Barbare Renčof za Odmeve.

Prisluškovalno gnezdo tajnih služb
Prisluškovalno gnezdo tajnih služb