Prizor iz Jernejevega kanala. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Prizor iz Jernejevega kanala. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je lani napovedal, da bodo kanal izpraznili, če se piranska občina ne bo odločila za ureditev komunalnih privezov. Kot pojasnjuje župan Đenio Zadković, je ureditev Jernejevega kanala v interesu občine, vendar se z ministrstvom še dogovarjajo, katera rešitev bi bila za območje ob krajinskem parku Sečoveljske soline najbolj primerna.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Občina in ministrstvo se še vedno pogovarjata

Predstavniki piranske občine so se z ministrom Zajcem in direktorjem direkcije za vode Tomažem Prohinarjem nazadnje srečali pred mesecem dni, je povedal župan Zadković.

"V bistvu smo določene stvari definirali. Govorili smo, da bi Okolje nekako to imelo v upravljanju. Iščemo rešitve. Govorimo o nekem smiselnem režimu. Zadeva mora biti tudi tržno naravnana, torej da se vse skupaj izplača, da z nekega ekonomskega smisla pije vodo, če se tako izrazim."

Piranska občina ima sicer nekaj let star idejni načrt, ki predvideva 280 komunalnih privezov za manjša plovila v Jernejevem kanalu. A je tega najprej treba poglobiti. "Zdi se nam pa smiselno, da bi nekako prioritetno rešili rekonstrukcijo Jernejevega kanala. Ker gre tudi za tisto poglabljanje, ki bi potem omogočilo res konkretno sanacijo Jernejevega kanala v celoti," je izjavil župan.

Uredili bi tudi Sečo

Ob vstopu v Jernejev kanal namerava občina urediti ribiško pristanišče Seča, kjer je prav tako predvideno poglabljanje. Zdaj čakajo na odgovor agencije za okolje (Arso), ali bo za gradnjo potrebna presoja vplivov na okolje. Šele nato bodo lahko zaprosili za gradbeno dovoljenje.

"Jaz se pač nadejam pozitivnega izhoda iz te zagate, mogoče momentalne zagate. Glejte, gre za dva milijona evropskih sredstev, ki so nam na voljo. Kot dober gospodar moram ta projekt v vsakem primeru podpreti."

"Bomo videli, kaj se bo zdaj zgodilo. Kot veste, imamo vladno krizo in od tega je odvisno marsikaj," je še dejal Zadković.

Najverjetneje tudi dogovori glede Jernejevega kanala, kjer si občina za tri milijone evrov vredno naložbo želi finančno pomoč države. Predstavniki piranske občine, ministrstva za okolje in direkcije za vode, naj bi se znova srečali še pred koncem meseca.