Med čakanjem na inšpekcije so v solinah začeli graditi brv vzporedno z mostom. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Med čakanjem na inšpekcije so v solinah začeli graditi brv vzporedno z mostom. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

V Krajinskem parku Sečoveljske soline so morali po odločbi okoljske inšpekcije most čez Jernejev kanal, ki predstavlja glavni dostop do solin, zaradi dotrajanosti pred dobrim mesecem dni popolnoma zapreti. Vmes so začeli priprave na izgradnjo brvi, po kateri bi v park lahko dostopali vsaj obiskovalci. Prepoved uporabe mostu pa je poleg obiska parka prizadela tudi poslovanje družbe Soline oz. samo pridobivanje soli, je že pred dnevi opozoril vodja Krajinskega parka Andrej Sovinc.
V tem času so prejeli poročilo pooblaščene družbe, ki kaže, da triosni tovornjak lahko vozi prek mostu. Medtem pa je rudarska inšpektorica že dovolila uporabo mostu za potrebe tradicionalnega solinarstva, je danes pojasnil vodja parka.

Po drugi strani pa so njihovo pritožbo glede začetka izvajanja odločbe okoljske inšpektorice zavrnili, na odločitev o nadaljnji veljavnosti odločbe kot take pa še čakajo, navaja Sovinc. Tako obiskovalci mostu še ne morejo uporabljati.

Inšpekciji so posredovali vse rezultate opravljenih analiz, zato "upravičeno pričakujemo, da se bo ta odločba odpravila". So pa trenutno v rahlo absurdnem položaju, ko lahko most uporabljajo tovornjaki za odvoz soli, ne morejo pa ga uporabljati pešci - obiskovalci parka, ugotavlja Sovinc.

V solinah so naročili še drugo študijo, ki bi odgovorila na vprašanje, ali bi zadostovala sanacija zgornje nosilne konstrukcije ali pa bi bila potrebna sanacija celotnega mostu. V zvezi s tem so prejeli mnenje, da so temelji mostu dobri, čeprav bi bil potreben še en preizkus. Za dokončno odločitev se bodo morali še pogajati s predstavniki države, vendar Sovinc upa, da bodo privolili v sanacijo samo zgornje plošče.