Brv bodo postavili vzporedno z obstoječim, a zaprtim mostom. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Brv bodo postavili vzporedno z obstoječim, a zaprtim mostom. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Jernejev kanal
Brv naj bi bila postavljena v desetih dneh. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

Kot je znano, je gradbena inšpektorica pred tremi tedni betonski most čez Jernejev kanal popolnoma zaprla za ves promet, ker naj bi bil zaradi dotrajanosti nevaren celo za ljudi.

"Trudimo se vzpostaviti normalno stanje, na začetku vsaj za zaposlene, nato pa čim prej še za obiskovalce parka in Parenzane," pravi vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Andrej Sovinc. Postavljati so začeli začasno brv, da vsaj zaposlenim ne bo treba zjutraj pešačiti eno uro do delovnih položajev, prav tako bo olajšala dostop obiskovalcem in turistom. Končana naj bi bila v desetih dneh.

Trenutno preverjajo, ali bo mogoče popraviti obstoječi most ali pa ga bodo morali porušiti in zgraditi povsem novega. "Poročilo o statičnem preverjanju mostu še ni končano, prav tako podjetje s certifikatom še ni pripravilo izsledkov preverjanja nosilnosti mostu. Od teh ugotovitev bodo odvisni nadaljnji ukrepi," je povedal Sovinc.
Inšpektorica je pred tedni na oko preverila most ter ocenila, da je nevaren, čeprav takrat ni nihče opravil ne statičnih meritev ne preizkusa nosilnosti. Solinarji, ki že desetletja tam delajo, so dejali, da bi most za njih lahko brez kakršnih koli težav svojo vlogo opravljal še "vsaj 30 let". Pri tem nastaja tudi poslovna škoda Krajinskemu parku Sečoveljske soline in podjetju Soline.