Spieglov novinar je potezo Evropske komisije označil kot Junckerjevo pomoč hrvaškemu premieru Plenkoviču iz iste politične skupine, torej Evropske ljudske stranke. Foto: Reuters
Spieglov novinar je potezo Evropske komisije označil kot Junckerjevo pomoč hrvaškemu premieru Plenkoviču iz iste politične skupine, torej Evropske ljudske stranke. Foto: Reuters
Miro Cerar je tedaj v Bruslju po njegovih besedah Junckerju povedal "nekaj krepkih besed". Foto: BoBo/Borut Živulovuć
Marjan Šarec
Šarec je ob izvolitvi vlade povedal, da ga bo prva diplomatska pot vodila v Salzburg, nato bo obiskal Bruselj, sledile pa bodo sosednje države. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Der Spiegel: Pravna služba EU-ja daje prav Sloveniji

Nemški tednik Spiegel je na spletu sicer objavil osem strani dolgo mnenje, ki ga je za Evropsko komisijo pripravila njena pravna služba pred iztekom trimesečnega roka za objavo mnenja glede tožbenega predloga Slovenije v skladu z 259. členom Pogodbe o EU-ju. V mnenju z datumom 14. maj 2018 je pravna služba zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija glede kršitev prava EU-ja s strani Hrvaške, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti.

Komisija bi ga lahko sprejela, ni pa ji bilo to nujno storiti, lahko bi celo prevzela tožbo. Tega ni storila. Tedanji premier Miro Cerar je to pospremil z ugotovitvijo, da je šlo za zmago politike nad pravom.

Je Juncker ignoriral nasvet pravne službe?
Pismo je bilo naslovljeno na vodjo kabineta predsednika komisije Claro Martinez Alberola, podpisala pa se je Karen Banks. Kot navaja časnik, evropski komisarji mnenja še niso videli, ga je pa pridobil Spiegel. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa naj bi tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića nasvet lastne pravne službe ignoriral. Časnik se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste politične skupine kot Juncker.

Slovenija marca s pismom, v katerem so bili zapisani elementi tožbe sprožila predtožbeni postopek, sredi aprila je svoje stališče pisno predstavila še Hrvaška, maja je sledilo zaslišanje obeh strani. Pravna služba je preučila slovenske navedbe, da zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, ne more izvajati svojih obvez in pravic, ki jih ima v okviru zakonodaje EU, da je kršeno načelo lojalnega sodelovanja, da so kršena pravila skupne ribiške politike, pravila morskega prostorskega načrtovanja, pa tudi, da ne more izvajati pristojnosti, povezanih s Schengenskim območjem. Slovenija je zadevo v presojo julija vložila na sodišče evropske unije v Luksemburg.

Časnik, ki je spor med Slovenijo in Hrvaško označil za hkrati zapleten in bizaren, saj se državi "že več let prerekata za nekaj kvadratnih kilometrov morja", ob tem navaja, da je Juncker še februarja pred Evropskim parlamentom, ko je tam nastopil Plenković, dejal, da spor ni samo težava dveh članih EU-ja, ampak je to "evropska težava".

"V čudnem preobratu, dobrih šest mesecev po Junckerjevih odločnih besedah, je Evropska komisija sedaj tista, ki zamuja pri rešitvi. Komisija je imela več priložnosti, da bi lahko delovala kot arbiter v sporu, a se je Juncker odločil, da se ne bo vmešal, kljub temu, da tudi njegovi sodelavci ne dvomijo, da je slovensko stališče v tej zadevi pretežno pravilno," v prispevku še piše Spieglov dopisnik iz Bruslja Peter Müller.

Plenković Šarca povabil na obisk
Je pa po izvolitvi novega slovenskega premierja hrvaški premier Andrej Plenković Marjanu Šarcu čestital in ga povabil na obisk v hrvaško prestolnico, kjer naj bi beseda tekla tudi o meji. Predsednik hrvaške vlade je izrazil prepričanje, da morata Hrvaška in Slovenija nadaljevati stalen dialog o vseh odprtih vprašanjih. Kot je dodal, to posebej velja glede vprašanja meje, ki ga je treba urediti v "obojestransko zadovoljstvo in v dobrososedskem duhu, kot to velja za prijateljski državi, zaveznici v zvezi Nato in članici Evropske unije".

Hrvaški premier je sicer že v četrtek na redni seji, ki je potekala v Pulju, povedal, da je njegova vlada pripravljena na dvostranske pogovore z novo slovensko vlado o vseh odprtih vprašanjih, vključno z mejo. Sklenili so tudi, da se bodo s Slovenijo pogajali o prenovi ali novem mostu ob mejnem prehodu Dragonja.

Hrvaški ribiči lovijo v spremstvu policije
Po seji hrvaške vlade se je Plenković v Umagu srečal s predstavniki ceha ribičev Istrske županije. Srečanje z ribiči je potekalo za zaprtimi vrati, znano pa je, da je beseda tekla o stanju v Piranskem zalivu in o težavah, s katerimi se ribiči srečujejo pri opravljanju svojega dela.

Hrvaški ribiči trdijo, da se stanje v Piranskem zalivu od začetka leta, ko je Slovenija začela nadzirati morsko mejo v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča, ni spremenilo. Hrvaški ribiči lovijo ribe v Piranskem zalivu v spremstvu hrvaških policijskih čolnov, slovenska stran pa hrvaškim ribičem vsak dan pošilja kazni, je ob srečanju v Umagu poročala hrvaška televizija (HRT).

Der Spiegel: Pravna služba EU-ja daje prav Sloveniji