»Tisti, ki je to zakuhal, naj za to odgovarja. Zbiramo informacije. Če so bili študentje kakor koli oškodovani, bomo uporabili vsa sredstva, da zaščitimo njihove interese in pravice,« je odločen predsednik študentske organizacije Univerze na Primorskem Seit Demiri. Foto: MMC RTV SLO
»Tisti, ki je to zakuhal, naj za to odgovarja. Zbiramo informacije. Če so bili študentje kakor koli oškodovani, bomo uporabili vsa sredstva, da zaščitimo njihove interese in pravice,« je odločen predsednik študentske organizacije Univerze na Primorskem Seit Demiri. Foto: MMC RTV SLO
Arnela Abdič se sprašuje, ali je vrgla stran štiri leta. Foto: MMC RTV SLO
Študentje obiskovali neakreditirane programe

"Nimam besed, sem v šoku. Sploh ne vem, kaj naj naredim. Vedela sem, da moje smeri ne bodo več izvajali, vendar so nam rekli, da z dokončanjem študija ne bo težav. Zdaj se sprašujem, ali sem štiri leta vrgla stran," presenečena razlaga absolventka kulturnih študij in antropologije Arnela Abdič.
Lani se je vpisala v tretji letnik. Vse, kar je na primorski univerzi opravila po lanskem 30. septembru, je neveljavno. Čez teden dni bo zagovarjala diplomo, ki bo po zdaj veljavnih pravilih prav tako javno neveljaven dokument.

Usodo Abdičeve deli še 20 študentov. Z isto težavo se namreč soočajo tudi študentje, ki so se v lanskem akademskem letu vpisali v 2. letnik antropologije in tisti, ki so jim lani prav tako omogočili vpis v 3. letnik filozofske smeri, čeprav je veljavnost akreditacije potekla.

"Študijski program s potekom akreditacije izgubi javno veljavnost. To pomeni, da po preteku veljavne akreditacije na te študijske programe ni dopustno vpisati študentov. Študenti, vpisani na študijske programe po izteku veljavne akreditacije, nimajo pravic, ki izhajajo iz statusa študenta, to je pravice do nadaljevanja izobraževanja in dokončanja študija ter drugih pravic, ki so pogojene s statusom študenta (subvencionirana prehrana, subvencioniran prevoz, štipendija, subvencionirano bivanje), prav tako ne morejo pridobiti diplome, ki je javna listina," pojasnjujejo na ministrstvu za šolstvo, kjer bodo neakreditirana programa izbrisali iz svojega razvida.

Rektor Marušič: To se da rešiti v okviru zakona o visokem šolstvu
Vodstvo univerze se očitno ne zaveda resnosti nastalega položaja, saj je bilo nanj že večkrat opozorjeno, pa se do danes ni zgodilo nič. Samo na to temo so bili na ministrstvu že trije sestanki. Na UP-ju odgovarjajo, da se z isto težavo sooča tudi ljubljanska univerza in da po njihovem zakon o visokem šolstvu omogoča dokončanje študija tudi, če program vmes ugasne. Težava veljavnosti programov po poteku akreditacije bodo poskušali reševati na naslednji rektorski konferenci.

Na ministrstvu za šolstvo pa zanikajo, da bi enako težavo imele tudi druge univerze. "Nikakor ne drži, da je mogoče zaplet, ki so si ga zakuhali v Kopru, rešiti v okviru obstoječega zakona. Za to je treba spremeniti zakonodajo. Da bi posegali v obstoječi sistem akreditacij pa je neizvedljivo," pravijo.

Enemu se ne sanja, druga se ne spomni
"Ničesar ne vem o poteklih akreditacijah ali neveljavnih vpisih na FHŠ, nikoli slišal," pravi predsednik študentskega sveta univerze Mirko Ilič, toda "za vse, kar zadeva študijske programe, torej tudi za akreditacije in podobno, bi moralo vodstvo univerze pridobiti naše mnenje, vendar nas s tem ni nihče seznanil".

Vera Čipev, v času lanskih vpisov v neakreditirana študijska programa je bila predsednica sveta študentov FHŠ-ja, zdaj pa zaposlena v kabinetu rektorja, pa se "res ne spomni, da bi takrat bile kakšne težave z akreditacijami". Obljubila je poznejša pojasnila, a klica ni vrnila. Že prej pa so v službi univerze za odnose z javnostmi pojasnili, da morajo predstavniki vseh organov univerze, torej tudi študentski predstavniki, ki naj bi bili sicer neodvisni, z mediji komunicirati samo prek predstavnice za stike z javnostjo.

Študentske organizacije napovedujejo tožbe
"Tisti, ki je to zakuhal, naj odgovarja. Zbiramo informacije. Če so bili študentje kakor koli oškodovani, bomo uporabili vsa sredstva, da zaščitimo njihove interese in pravice," je odločen predsednik študentske organizacije univerze na Primorskem Seit Demiri. Primorskim kolegom se pridružujejo v Študentski organizaciji Slovenije, njeni predstavniki so se že napovedali pri novi ministrici za šolstvo.

Študentje obiskovali neakreditirane programe