Tokratna prireditev je temeljila na prikazu romske kulinarike, starih obrti, plesa in petja. Foto: Bogdan Miklič
Tokratna prireditev je temeljila na prikazu romske kulinarike, starih obrti, plesa in petja. Foto: Bogdan Miklič
Romi
Na Primorskem živi med 50 in 70 Romov. Foto: Bogdan Miklič
Primorski Romi negujejo svojo kulturo

Letošnja prva prireditev je temeljila na prikazu romske kulinarike, starih obrti, plesa in petja. Predsednica društva MRO DADA Zalika Cener pravi, da kulturne dogodke prirejajo dve leti. Na njih prikažejo romsko kulturo, ki je, kot opaža Cenerjeva, že skorajda pozabljena. Je edina Rominja v društvu z 12 člani. "Skupaj želimo ohranjati lepo romsko kulturo, sicer bo šla na Primorskem v pozabo. Negujemo glasbo in tradicionalne plese. Druge tukajšnje Rome hočemo spodbuditi k obuditvi zanimanja za kulturo njihovih prednikov," poudarja.

Na Primorskem sicer živi od 50 do 70 Romov, ki imajo korenine večinoma v Prekmurju, od koder se je prva generacija priselila pred 40 ali 50 leti. "Primorski Romi so izobraženi in kultivirani. Naredili so velik korak naprej, ker živijo obkroženi z neromsko populacijo," ugotavlja Cenerjeva.

Po njenih besedah je piranska občina odprta za sofinanciranje projektov društva, pomaga jim tudi ministrstvo za kulturo. Pravi, da so bili na občini navdušeni nad ustanovitvijo društva, saj prispeva h kulturni pestrosti Pirana, kjer živi veliko različnih narodov. "Ponosna sem, da sem Rominja, drugače pa mi je vseeno, ali drugi za nas uporabljajo izraz "Rom" ali "Cigan". Beseda "Cigan" namreč zame ni žaljivka, ampak pomeni višek človeka. "Rom" pa pomeni, da smo romantični, ognjeni in mili," še dodaja.

Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, je ob robu prireditve dejal, da primorski Romi niso problematični, temveč so se vklopili v družbo, ki jih zelo dobro sprejema. S kulturnim udejstvovanjem, glasbo in plesom ohranjajo romske vrednote.

Tekst, foto in video: Bogdan Miklič

Primorski Romi negujejo svojo kulturo