Ob tem doslej ni bilo prijave iz nobenega živalskega vrta, da bi jim ušla puma, tudi morebitni lastnik se še doslej ni oglasil. Ali gre v obeh primerih za isto žival in ali gre res za pumo, pa je vprašanje, na katero še nismo dobili odgovora.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

To je fotografija, ki jo je pred dnevi posnel domačin, ki ni želel pred kamero. Prepričan je, da je v objektiv ujel pumo. O tem je obvestil policijo, a to ni bila edina prijava.

"Lahko potrdim, da smo v sredo in danes prejeli obvestilo o neznani živali, ki naj bi se potikala na območju Lendavskih goric," je dejal Željko Križanič s Policijske postaje Lendava.

Obvestili so zavod za gozdove in druge pristojne službe ter lovce. "Lovci niso našli nobenih sledi, da bi kako divjad poškodovala puma," je dejal Ludvik Rituper, predsednik Zveze lovskih družin Prekmurja. Poudaril je, da tudi če bi lovci naleteli nanjo, je ne bi smeli ustreliti. "Ker puma ni lovna divjad, moramo obvestiti 112, da se aktivirajo službe, predvsem veterinarska inšpekcija, zavod za gozdove, civilna zaščita."

Ker naj bi žival opazili tudi v bližini mesta, je ravnateljica dvojezične osnovne šole učiteljem poslala sporočilo, naj z učenci ne zapuščajo ograjenega območja šole. Stroka ni enotna o tem, ali bi res lahko šlo za pumo, hkrati pa opozarjajo, da previdnost vsekakor ni odveč.

"Zavarovati se je treba pred roparsko mačko, kar pač puma je, je razmeroma nevaren plenilec. Treba je dovolj resno to jemati. Dvomim, da bi lahko čez dan prišel v stik s pumo, pume so nočni lovci," pravi Marjan Kerčmar (Veterinaria Murska Sobota). Ne sme se bežati pred njo, ne ji obračati hrbta, ker se potem vzbudi lovski nagon pri vsaki plenilski mački.

K previdnosti poziva tudi policija in opozarja, da če bi kdo žival opazil, da to sporoči njim ali na številko 112.

Puma zašla v Lendavo?