V brežiški občini so doslej evidentirali več kot 300 plazov Foto: Goran Rovan
V brežiški občini so doslej evidentirali več kot 300 plazov Foto: Goran Rovan
Plaz Župjek na Bizeljskem
Plaz Župjek pri Bizeljskem ogroža tudi stanovanjsko hišo Foto: Goran Rovan
V Brežicah 30 novih plazov

Občina Brežice ima v proračunu za sanacijo plazov zagotovljenih 130 tisoč evrov, vendar to ne bo dovolj, zato pričakujejo pomoč države.
Zaradi neugodnih zimskih razmer so strokovne službe brežiške občine na hribovitih območjih občine odkrile kar 30 novih zemeljskih plazov, deset samo v zadnjih dneh. Tako se je število vseh evidentiranih plazov v občini povzpelo krepko čez 300 plazov, udorov ter usadov večjega in manjšega obsega. Občina prednostno sanira tiste plazove, ki ogrožajo komunalno infrastrukturo in stanovanjske objekte, da prepreči nastanek še večje škode.

V proračunu ima brežiška občina za letos zagotovljenih 130 tisoč evrov za sanacijo plazov. Po besedah župana Ivana Molana že zdaj ugotavljajo, da ta znesek ne bo dovolj, zato občina pri nadaljnji sanaciji plazov pričakuje pomoč države pri pridobivanju potrebnih sredstev. Molan je prepričan, da bi potrebovala najmanj dodatnega pol milijona evrov. Prepričan pa je tudi, da gre zaradi izjemno velikega števila in obsega plazov ter posledic, ki jih ti povzročajo, za naravno nesrečo, pri kateri bi morala izdatneje priskočiti na pomoč država, saj imajo podobne težave tudi v drugih slovenskih občinah.

Občina Brežice ravno zdaj končujejo sanacijo treh plazov na cesti v Podgorju pri Pišecah, v Dramljah in Župjeku pri Bizeljskem. Zadnji plaz je tudi ogrožal stanovanjsko hišo, zato je bil interventno saniran, tako da so 22 metrov od hiše v zemljo zabili tirnice in jih založili z lesenimi pragovi. Geologi so ugotovili, da je prišlo do zdrsa približno 30 tisoč kubičnih metrov zemlje, ki je s sabo odnesla tudi sadno drevje. Stroški interventne sanacije, s katero je bila zaščitena hiša, so ocenjeni na 12 tisoč evrov. Za trajno sanacijo plazu bi potrebovali 350 tisoč evrov. Tega denarja pa občina nima, zato bo za pomoč zaprosila pristojno ministrstvo.
Za MMC Goran Rovan

V Brežicah 30 novih plazov