Lokalne novice
policijski helikopter AB 109
Policija bo po novem z enim od helikopterjev delovala iz letališča v Mariboru. Foto: letalska enota policije
Animacija novega heliporta v Mariboru
Reševalni helikopterji bodo še naprej pristajali na parkirišču ob UKC Maribor, saj novi heliport za zdaj ostaja le na načrtih. Vir: Arhitekt Ernst.
Evropski zasebni prevozniki opozarjajo, da gre pri prevozih vojske in policije za nelojalno konkurenco države in da rednih reševalnih voženj ne bi smela opravljati državni helikopterji, saj zasebni trg narekujejo pravila Evropske komisije. Slovenija vztraja pri prevozih uniformiranega dela javnega sektorja, saj je takšen način cenejši, čemur pa predsedujoči Evropski helikopterski zvezi Jaime Arqué oporeka: »Resna in neodvisna primerjava bi pokazala, da so državni »zastonj« prevozi dražji od zasebnih ponudnikov.« V Sloveniji sistem za zdaj ostaja nespremenjen.
Posredovanje helikopterjev v 2016
Letos so helikopterji najpogosteje posredovali pri prevozu obolelih in pri nesrečah v gorah.
Statistika posredovanj po prevozniku
Zaradi okvar in vzdrževanja policijske flote je največ posredovanj letos opravila Slovenska vojska. Enkrat za gašenje požarov tudi z letalom.

Dodaj v

Reševalni helikopter končno priletel tudi do Maribora

Novo oporišče helikopterske nujne pomoči bo pospešilo reševanje ob večjih nesrečah in iz oddaljenih krajev
22. september 2016 ob 17:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poškodovanci na vzhodnem delu države bodo jeseni imeli enake možnosti dostopa do nujne medicinske pomoči kot tisti v osrednjem delu Slovenije. Po več letih obljub bodo helikopterji na pomoč leteli tudi iz novega oporišča v Mariboru.

To bi moralo po obljubah ministrstva za zdravje obratovati že od začetka leta, vendar je bil po pojasnilih ministrstva čas vzpostavitve prestavljen predvsem zaradi omejenih finančnih sredstev. "Zdaj so možnosti za izvajanje te dejavnosti v večini zagotovljene. Načrtujemo, da se bo HNMP iz Maribora začel izvajati jeseni tega leta," obljubljajo na ministrstvu.

"Prostore lahko uredimo v nekaj dneh"
Kaj točno še manjka, na ministrstvu ne pojasnjujejo. Na Aerodromu Maribor, ki upravlja Letališče Edvarda Rusjana Maribor, pravijo, da so prejeli povpraševanje organizatorja helikopterske nujne medicinske pomoči. "Pred mesecem dni smo poslali ponudbe. Prostore imamo, v nekaj dneh po podpisu pogodbe jih lahko uredimo, prav tako komunikacije in varovanje," pojasnjuje direktor Aerodroma Ladimir Brolih. Po njegovem mnenju bodo helikopterji leteli še pred koncem oktobra.

Prednost tako v oddaljenih krajih kot ob gneči
"Največja prednost helikopterja se pokaže ob avtocestnih nesrečah, ko vse stoji tako na avtocesti kot na vzporednih cestah. Olajšan bo dostop tudi v oddaljene kraje, denimo na Pohorju," pojasnjuje predstojnik urgentnega centra UKC Maribor dr. Roman Košir. Helikopterja z Brnika zdaj niso klicali, saj je bil za hitro posredovanje ob nesrečah preprosto predaleč. Tako so v Mariboru po zraku opravili večinoma medbolnišnične prevoze. Medicinsko osebje za helikopter bodo zagotavljali Zdravstveni dom Maribor in okoliški zdravstveni domovi.

Letna ocenjena vrednost projekta je 1.496.834 evrov. Helikopterski prevoznik (Ministrstvo za notranje zadeve - Policija) bo minute letenja zagotavljal finančna sredstva za letenja iz svojih proračunskih sredstev, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa bo financiral zdravstvene storitve in pripravljenost ekip helikopterske nujne pomoči.

Pristajališče še kar na parkirišču
Kljub temu bodo v Mariboru še čakali na urejen heliport, kot ga imata bolnišnici v Ljubljani ali na Jesenicah, kjer pacienta z dvigalom pripeljejo skorajda do operacijske dvorane. "Za zdaj ima UKC Maribor le nekoliko večje parkirišče ob UKC. Heliport je predviden v drugi fazi urgence, kar pomeni, da paciente z vozičkom od pristajališča vozimo z vozičkom oziroma z vozilom ob slabem vremenu," dodaja dr. Roman Košir.

Ministrstvo za zdravje pojasnjuje, da za zdaj ni prejelo nobenega predloga oziroma naložbene dokumentacije za gradnjo heliporta na UKC Maribor. V načrtu razvojnih programov 2017/2018 tega projekta ni. Kot pravijo, imajo le neuradno informacijo, da ima UKC MB kot drugo fazo projekta postavitve urgentnega centra predvideno nadzidavo na objektu, kjer bi se na streho umestil heliport.

Jure Brankovič
Prijavi napako
Komentarji
vnk
# 22.09.2016 ob 18:01
Evropski zasebni prevozniki opozarjajo, da gre pri prevozih vojske in policije za nelojalno konkurenco države in da rednih reševalnih voženj ne bi smela opravljati državni helikopterji, saj zasebni trg narekujejo pravila Evropske komisije.

Pri nas imamo javno zdravstvo, policija in vojska pa sta zaenkrat še tudi v lasti države, torej bosta služili državljanom Slovenije. Z javnimi razpisi pa tudi vemo kako je, tako kar se mene tiče, se tale stric lahko gladko j***.
severnik
# 22.09.2016 ob 17:38
Končno in seveda bravo!!
acoschwanz
# 22.09.2016 ob 17:42
Odlično!
frozen pingvin 2
# 22.09.2016 ob 22:37
@KunteKinte

1 ura helikopterja je med 2.5 in 4 k. s tem da moja številka ni ocena, ampak dejstvo.

drugače pa potrebujejo piloti helikopterjev določeno število ur letenja, ki jih pridobivajo tudi z nalogami, ko prevažajo bolnike oz rešujejo pomoči potrebne.

poleg tega smo vsi zavarovani in v primeru nesreče, poškodbe, itd, reševanje oz. prevoz krije zdravstvena zavarovalnica. notranje ministrstvo krije reševanje le v primerih, da ni bilo poškodovanih.

poleg tega pa, dokler bo npr gorska reševalna delala na prostovoljni bazi, je prav, da so tudi taki prevozi zastonj. tradicija in poslanstvo gorske reševalne pri nas je lahko vzor ostalim državam, in na to smo lahko ponosni.

nevem kdo si želi, da smo kot kaka francija, kjer najprej preverijo če si zavarovan, šele potem pa te rešujejo oziroma če nisi, pol pač crkni.
vnk
# 22.09.2016 ob 21:46
kje je tukaj point..s temi reševanji si policija in vojska zagotavljata brezplačno reklamo..in nalet pilotskega osebja..

In? A je bolje da vojaški helikopterji letijo v krogih pa rolajo Rambo theme song? Ali ni bolje, da operirajo v zahtevnih gorskih pogojih in pridobivajo izkušnje, hkrati pa opravljajo še družbenokoristno delo?
Polymath
# 22.09.2016 ob 18:52
Kutine, ko/če te ti bodo kdaj minute štete, upam, da boš imel še toliko moči, pa boš rekel, da se boš raje v rešilcu peljal do bolnice, kot pa v helikopterju. 10.000 gor ali dol, ko se gre za življenje.
Mefisto
# 22.09.2016 ob 19:07
Super. Zdaj pa tudi kupite par medicinskih helikopterjev.
Simon_Marini
# 23.09.2016 ob 07:21
To je OK. Ampak treba je vseeno nabavit medicinske helikopterje, ki bodo namenjeni samo temu. Potem pa naj dela nalet kdor hoče. Policija, vojska, nekdo....
pozitivc
# 23.09.2016 ob 17:05
sm fak, kolk se res pr nas zapostavlja vzhodni del slovenije! kot da ga ni. pa to v deželi s 2 miljona prebivalcev pa razlike večje lot včasih med makedonijo in slovenijo
MITJA VILAR
# 23.09.2016 ob 20:12
Maribor je prvo mesto v dražvi, ki je uvedlo motojre za reševalce. Prvega je dal študentksi servis Študent iz LJubljane, ki je ta sisitem reševanja uvedel in našel tudi vire financiranja. Ključno funkcijo pri tem so imel mediji, ker so uslužbenke in uslužbenci zdravstenega ministrstva z laganjem preprečevali uvedbo 9 let. Pri je bil na testiranju v LJubljani leta 1994.
Do helikopterskega reševanja, ki je sicer ustaljeno in v Mb na novo, ne smemo biti preveč kritični. LJudrem dati čas, da se stvari uredijo. To, da se s helikopterji vojske ali Policije prevaža tudi poškodovance pomeni večjo uporabno vrednost helikopterja ter razpršene vire strokoškov vzdrževanja. NI vse na vojski ali Policiji.
BACK
# 23.09.2016 ob 15:54
ja a še nio mel??? Sej to ne morm vrjet, sramota...sam tko to je: folk glup bo še naprej volil in sanjal :)
galoper
# 23.09.2016 ob 15:14
Zdravstveni denar za reševanje zgrešene investicije z nazivom mariborsko letališče?
Kolikšen bo odzivni čas do vzleta helikopterja? Frekvenca potreb? Rabijo helikopter za prevažanje odvzetih organov? Meni se zdi sumljivo. Glede na velikost države neutemeljeno kupovati medicinske helikopterje, ker bi vojska inpolicija lahko primerno ustrezala namenu.
pingo69
# 22.09.2016 ob 21:36
Takšni kaosi in nesreč letos na naših avtocestah živi obup bo medicinski helikopter nuja !
KunteKinte
# 22.09.2016 ob 18:46
Se strinjam..ni naloga policije in vojske helikopterski prevozi poškodovanih v prometnih nesrečah..sam dej ti to dopovje povprečnemu slovenskemu volilcu..
Naj dajo podatke ven kolikjo stane 1 ura reševanja naše policije in vojske.. in grem stav da so dražji od nemškega ADAC-a

1 ura..je med 6000 -8000 EUR .. na pamet po neki moji pavšalni oceni

kje je tukaj point..s temi reševanji si policija in vojska zagotavljata brezplačno reklamo..in nalet pilotskega osebja..

poleg tega je tudi prikrita konkurečnostkdo bo opravil kateri prevoz...

v tem poslu policija nima kaj iskati..in pika..treba je pogledati samo v soseščino
Kazalo