Blejsko jezero. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Blejsko jezero. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Občina Radovljica je za izvedbo nujnih ukrepov za odpravo posledic po poplavah in zemeljskih plazovih avgusta lani prejela predplačilo države v višini skoraj 4,4 milijona evrov. Občina je že naročila izdelavo projektne dokumentacije za 12 prednostnih projektov.

Po pridobitvi dokumentacije in soglasij pristojnih služb in državne tehnične pisarne se bo najprej začela obnova porušene ceste in poškodovanega vodovoda v Dragi in Krpinu ter vseh šestih poškodovanih mostov. Sledila bo sanacija preostalih odsekov cest in komunalne infrastrukture ter plazov in skalnega podora.

Projektna dokumentacija bo izdelana do konca maja, sledila bodo javna naročila za izbor izvajalcev, najpozneje julija naj bi stekla dela. Radovljiškega župana Cirila Globočnika skrbi, da jim vseh del ne bi uspelo izvesti do konca leta, zato računa, da bo del sredstev mogoče prenesti tudi v prihodnje leto. Zaplete se lahko pri javnih razpisih zaradi pomanjkanja izvajalcev ali zaradi pritožb na izbor.

Sanacija na območjih, na katerih izdelava projektne dokumentacije ni potrebna, že poteka. Lotili so se sanacije škode na vodnih zajetjih v dolini Drage, intervencijska dela za zaščito ceste in vodnih zajetij na območju struge potoka Begunjščica pa so že končana. Februarja je stekla tudi sanacija poškodovanih odsekov gozdnih in makadamskih cest, vodovodov in kanalizacije.
Izvajala se bo tudi sanacija vodotokov.

Po pojasnilih predstavnikov ministrstva za naravne vire in prostor, ki so se prejšnji teden na Bledu srečali z župani zgornjegorenjskih občin ter Tržiča in Naklega, bodo v porečju zgornje Save v letošnjem in prihodnjem letu izvedli sanacijo na vodotokih Zgoša, Blatnica, Završnica, na desnem pritoku Lomščice, na Mošeniku in na desnem pritoku Mošenika. Vrednost del naj bi letno znašala 120.000 evrov, skupaj torej 240.000 evrov.

V Kampu Šobec so pred sezono že obnovili most

Na Bledu se pripravljajo na sanacijo ceste Bodešče–Lancovo, ki je bila med avgustovsko ujmo hudo poškodovana, saj ni odneslo le površine ceste, temveč tudi ustroj. Obnova, ki bo vključevala tudi ureditev nasipa in škarp, je ocenjena na okoli milijon evrov, dela pa bodo potekala najmanj leto dni, je povedal blejski župan Anton Mežan.

V Kampu Šobec so pred začetkom nove turistične sezone že obnovili most čez Savo, ki pa ga ni poškodovala avgustovska ujma, temveč poznejše, novembrske poplave. Celotno urejanje okolice mostu in območja kampa še poteka ter bo končano do konca marca, ko bo kamp ob začetku velikonočnih praznikov odprl svoja vrata.

Novembrske poplave so povzročile težave tudi v kranjskogorski občini, kjer je naraslo in poplavljalo presihajoče jezero Ledine. Kot je povedala kranjskogorska županja Henrika Zupan, so že pripravili projekt za ureditev odvodnjavanja Ledin, ki ga zdaj usklajujejo s pristojnimi soglasodajalci. Obeta si, da bodo projekt izvedli še letos.

Kmalu po poplavah so že uredili en odtok vode proti Italiji, z omenjenim projektom pa bodo zagotovili še odtekanje vode proti Nadiži, ki je zdaj preprečeno zaradi nasipavanja v zadnjih 30 letih. Težavo bodo rešili z ureditvijo kanala. Tako bo voda, ko bo dosegla kritično raven, začela odtekati in ne bo ogrožala hiš, je pojasnila županja.