V Mariboru imajo premalo poklicnih gasilcev za takšno območje, opozarjajo v sindikatu poklicnih gasilcev. Foto: BoBo
V Mariboru imajo premalo poklicnih gasilcev za takšno območje, opozarjajo v sindikatu poklicnih gasilcev. Foto: BoBo
Požar v podjetju Surovina na Teznem, foto: BoBo
Požari, kot je bil tisti v podjetju Surovina, so redki, opozarjajo gasilci, a morajo biti na njih pripravljeni. Foto: BoBo

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik sindikata Aleksander Ogrizek, zahtevajo, da se te nepravilnosti odpravijo, predvsem na področju kadrov. Nimajo namreč zadostnega števila poklicnih gasilcev. Trenutno jih je v vsaki izmed štirih izmen dnevno 14, po strokovnih ocenah pa naj bi jih za tako veliko območje, kot je Maribor, potrebovali od 18 do 20 na izmeno, je dejal Ogrizek.

Elaborat na to temo naj bi bil že izdelan, a mu tako vodstvo zavoda kot prejšnje vodstvo mariborske občine po Ogrizkovih besedah nista posvečala pozornosti. Novi župan Andrej Fištravec naj bi ukazal ta dokument poiskati in trenutno ga na občini še preučujejo.

"Prisiljeni smo improvizirati"
"Dostikrat smo prisiljeni improvizirati, a pri takšnih stvareh se ne bi smelo varčevati," je povedal Ogrizek, ki je spet spomnil, da so se težave pokazale tudi pri zadnji odmevni gasilski intervenciji v mariborski Surovini, ko je bilo premalo gasilcev in prvi dan niso imeli zadostnih količin pitne vode. "Takšni požari so res redki, a moramo biti stalno pripravljeni tudi na kaj takega," je dodal.

Direktor zavoda Janez Keček je na sestanku s Fištravcem prejšnji teden predlagal, da se ga lahko prestavi na drugo delovno mesto, če se bo tako zadeva rešila. Županu se zdi to dobra ideja, so sporočili z občine, zato bodo kmalu objavili razpis za novega direktorja tega zavoda.

Težave vse od leta 2008
Začetki nezadovoljstva po besedah Ogrizka segajo v leto 2008, zdajšnjemu vodstvu zavoda pa predstavniki delavcev med drugim očitajo pritiske na podrejene, nepripravljenost na dialog s sindikalnimi predstavniki, problematična napredovanja, neracionalno in neustrezno gradnjo novih prostorov.

Še vedno odprto je tudi vprašanje dopusta za poklicne gasilce, o čemer se sindikalni predstavniki še vedno pogajajo z vodstvom zavoda. "Hočemo, da se stvari uredijo. Normalen dialog je ključ do uspeha," je ocenila sekretarka dejavnosti Alenka Rožman iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.