V začasno prometno ureditev namerava MOL vložiti okoli 55.000 evrov. Foto: Arhiv MOL
V začasno prometno ureditev namerava MOL vložiti okoli 55.000 evrov. Foto: Arhiv MOL
Slovenska cesta naj bi dobila drevored. Foto: Arhiv MOL
Kmalu preurejanje Slovenske ceste v Ljubljani

"Gre za napoved zgodovinskega dogodka," je na predstavitvi zapore dela ljubljanske Slovenske ceste za motorna vozila z izjemo javnega prevoza, povedal ljubljanski podžupan Janez Koželj.

Projekt tako predvideva, da bo na odseku med Šubičevo ulico in Gosposvetsko cesto prekinjen osebni motorni promet, na preostalih odsekih, med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto ter med Gosposvetsko in Tivolsko cesto, pa bo motorni promet tekel v dveh smereh po dveh voznih pasovih.

Ljubljanski mestni avtobusi bodo še naprej vozili po celotni Slovenski cesti in se ustavljali na dveh glavnih ter dveh vmesnih postajališčih.

Dostop do garažne hiše pod Kongresnim trgom pa bo urejen s Šubičeve ulice in z južnega odseka Slovenske ceste s posebnim voznim pasom. Dovozi za stanovalce, dostava lokalom, dostop do osrednje pošte in za goste hotela Slon bodo zagotovljeni s posebnim elektronskim nadzorom in dovolilnicami.

Več pozornosti zgodovinskim zgradbam
Ljubljanski podžupan Koželj je opozoril, da bodo lahko mimoidoči, predvsem turisti, lahko namenili veliko več pozornosti številnim zgodovinskim zgradbam, ki so v okolici Slovenske ceste.

Na ljubljanski občini bodo Slovensko cesto za pešce in kolesarje sprva začasno uredili, pozneje pa naj bi ob celotni trasi zrasel drevored (kot primerno drevo je predlagan ginko biloba). Celoten projekt pa na MOL-u ocenjujejo na okoli tri milijone evrov.

Evropski teden mobilnosti
Omenjeni odsek Slovenske ceste je bil sicer že večkrat zaprt ob evropskem tednu mobilnosti, ki traja od 16. do 22. septembra. Tokrat pa bo izjemoma odprt zaradi evropskega prvenstva v košarki, saj bodo tedaj zaključne tekme v Ljubljani.

Vendar kljub temu ne bo manjkalo številnih dejavnosti MOL-a ob tednu mobilnosti. Tako so že predstavili novo pridobitev, električni minibus Kavalir 3, ki bo brezplačno povezoval cone za pešce z avtobusnimi postajami.

Kolesarji bodo deležni posebne pozornosti
Med novostmi letošnjega tedna mobilnosti je napovedano preusmerjanje kolesarjev od t. i. poti obzirnosti (nabrežja Ljubljanice) na t. i. obvozne poti (Novi trg, Wolfova ulica, Trubarjeva cesta, Ciril Metodov trg).

V središču mesta pa bodo razdelili letake s pozivom kolesarjem k obzirnosti, ki bodo imeli na hrbtni strani tudi priročen zemljevid obvoznih poti.

Policijska uprava Ljubljana bo vsak dan med 13. in 17. uro izvajala poostrene nadzore hitrosti in uporabe zaščitnih čelad voznikov enoslednih vozil, nepravilnega parkiranja na kolesarskih stezah in avtobusnih postajališčih ter kršitve kolesarjev, kot je denimo vožnja v napačno smer po kolesarski stezi.

Mestni redarji pa bodo prav tako nadzorovali t. i. enosledna vozila na območjih za pešce ter nadzirali prevoznost kolesarskih stez in pločnikov.

Kmalu preurejanje Slovenske ceste v Ljubljani