V Civilni iniciativi Apače vladi sporočajo, da so si morali sami najti službe v Avstriji. Foto: Boštjan Rous
V Civilni iniciativi Apače vladi sporočajo, da so si morali sami najti službe v Avstriji. Foto: Boštjan Rous
Apače, civilna iniciativa
Zaradi davkov napovedujejo množičen protest. Foto: Boštjan Rous
Zaradi dvojne obdavčitve napovedujejo proteste

Po besedah Dušana Cvetka iz iniciative bo protest 27. decembra na nekdanjem mejnem prehodu Šentilj. K sodelovanju so povabili tudi slovenske delavce iz Italije in Nemčije, ki jih čaka enaka davčna usoda in poleg domačih tudi tuje medije. Po odpravi posebne davčne olajšave z letošnjim letom mnogim med delavci migranti grozijo doplačila dohodnine tudi do 5.000 evrov.

V Civilni iniciativi Apače so zgroženi nad odnosom vlade, ki po njihovem ni pokazala niti toliko volje, da bi povedala, da ji ni mar in da iz pogajanj ne bo nič, pravi Cvetko. Pred kratkim jih je namreč ministrstvo za finance obvestilo, da predlog novele zakona o dohodnini, po katerem bi bili delavci migranti obravnavani posebej, nima podpore ne v koaliciji ne v stroki. Do 15. decembra so tako pričakovali vsaj pogovor, a se to ni zgodilo.

Že osem let trajajoč boj
Slovenski delavci v tujini bijejo vsake toliko boj z državo že od leta 2006. Potem ko odvedejo davek že v sosednji Avstriji, jim ga želi še enkrat naprtiti Slovenija. A nima pravice, dodajajo, glede na to, da so si službo morali poiskati v drugi državi - sami.

Po odpravi posebne osebne davčne olajšave s 1. januarjem 2014 tako mnogo delavcem migrantom že za letos grozijo visoka doplačila. Ta naj bi posebej prizadela predvsem delavce z nižjimi plačami in naj bi bila po izračunih Civilne iniciative Apače višja od 1.500 do 5.000 evrov.

Z novelo so želeli urediti tudi problematiko tedenskih migrantov, ki nimajo priznanih potnih stroškov. Prav tako menijo, da je treba urediti plačevanje davkov tistih delavcev, ki jih tuja podjetja pošiljajo na delo v druge države.

Število slovenskih delavcev v Avstriji se je sploh v zadnjih letih zaradi slabih zaposlitvenih možnosti doma močno povečalo. Letos je tako številka, tako v Civilni iniciativi, narasla že na 20.000. Skoraj polovica se na delo vozi vsak dan.

Zaradi dvojne obdavčitve napovedujejo proteste