Ljubljanski mestni svetniki na današnji seji niso prišli dlje od druge točke dnevnega reda - svetnika SDS-a Jerneja Pavlina je ljubljanski župan Zoran Janković po izreku opomina in ukora zaradi snemanja s kamero izključil s seje, ker je ta ni zapustil, pa je sejo prekinil. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Ljubljanski mestni svetniki na današnji seji niso prišli dlje od druge točke dnevnega reda - svetnika SDS-a Jerneja Pavlina je ljubljanski župan Zoran Janković po izreku opomina in ukora zaradi snemanja s kamero izključil s seje, ker je ta ni zapustil, pa je sejo prekinil. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Zoran Janković
Župan Janković je dejal, da se bodo pozanimali o tem, da bi seje mestnega sveta lahko snemali in posnetke predvajali na spletni strani. Foto: BoBo

Svetniki so po pozivu ene izmed mestnih svetnic najprej glasovali o tem, ali Pavlin lahko snema sejo, in izglasovali, da tega ne sme početi. Statutarno-pravna komisija je nato predstavila še svoje mnenje, ki pravi, da je snemanje občinskih sej dovoljeno le, če se svetniki s tem strinjajo.

Župan Zoran Janković je Pavlina zato pozval, da umakne svoji kameri. "To danes je izraz vašega nerazumevanja demokracije, nerazumevanja transparentnosti delovanja mestnega sveta," je odgovoril Pavlin, Janković pa mu je izrekel opomin ter ga ponovno vprašal, ali bo dovolil umik kamer. Ob tem je dejal, da bodo morali svetniki na naslednjo sejo priti brez kamer, kar bodo preverili varnostniki na vhodu.

Svetniki izglasovali Pavlinovo izključitev
"Jemljete besede demokratični opoziciji v Ljubljani, jemljete temeljne demokratične pravice v tej mestni občini," je dejal Pavlin in dodal, da se ne bo spustil na Jankovićevo raven in odgovarjal z da ali ne.

Sledil je izrek ukora Pavlinu in nato glasovanje o tem, da se ga izključi s seje. Mestni svetniki so s 24 glasovi za in 11 proti potrdili Pavlinovo izključitev, ker ni odšel, pa je Janković sejo prekinil. Svetniki bodo delo nadaljevali 25. novembra brez prisotnosti Pavlina, je povedal župan.

Mestni svetniki bi danes sicer morali obravnavati tudi predlog za daljše plačevanje parkirnine v ožjem mestnem središču in odredbo o določitvi območij za pešce. Janković pa je točki že na začetku seje umaknil z dnevnega reda, saj bodo, kot je pojasnil pozneje, na decembrski seji obravnavali celotno programsko politiko na področju prometa.

Janković nima nič proti snemanju
Pavlin je med prekinitvijo dejal, da želi, da se odpravi demokratični deficit v mestnem svetu in pripomore k temu, da bo delo sveta transparentno. "Pozivam vas, da standarde demokratičnosti, transparentnosti, odprtosti mestnega sveta postavite višje. Zdaj so postavljeni zelo zelo nizko," je dodal.

"Očitno je SDS dojel, da so volitve blizu," pa je po prekinitvi seje povedal Janković. Povedal je, da ravnanje svetnikov SDS-a kaže, koliko jim je do razvoja Ljubljane. "Rekel bi, da gre za pobalinsko obnašanje, ampak o tem pobalinskem obnašanju se bodo odločali volivci na naslednjih volitvah," je povedal.

Pojasnil je, da je Pavlina izključil, ker je eno izmed članic mestnega sveta motilo, da snema sejo. "Jaz osebno nimam nič proti, bilo je glasovanje na proceduralni predlog, z veliko večino pa je bilo odločeno, da se ne sme snemati," je zatrdil Janković. Dodal je še, da se bodo pozanimali o tem, da bi seje mestnega sveta lahko snemali in posnetke predvajali na spletni strani.