Gostinski objekt, ki naj bi bil (do)grajen na črno. Foto: Danijel Poslek
Gostinski objekt, ki naj bi bil (do)grajen na črno. Foto: Danijel Poslek
Pomoli na Ptujskem jezeru
"Kako lahko mestna občina reče, da so pomoli črna gradnja, če ima sprejet lokacijski načrt," se sprašuje Mesarič. Foto: Danijel Poslek

Ob ptujskem jezeru že približno mesec dni sameva edini tamkajšnji gostinski objekt. Ker dokumentacija ni bila urejena, ga je gradbeni inšpektor zaprl, a v Brodarskem društvu, ki ga vodi Emil Mesarič, zatrjujejo, da je vse v skladu s predpisi, s tem pa zgodbo vidijo povsem drugače kot ptujski župan Miran Senčar. "Mnogo stvari je tam postavljenih, kjer ne bi smele biti. Praktično vsi pomoli so zunaj vodne pravice, nekaj objektov je tam, kjer se ne morejo zgraditi in so črni objekti. Nekateri objekti so zgolj začasni in se njihov status mora popraviti. Kontejnerji, kjer so shranjena plovila, so na zemljišču mestne občine, za kar pa ni sklenjena najemna pogodba," nepravilnosti in pomanjkljivosti našteva ptujski župan.

"Črnih gradenj ni, za te objekte obstaja dovoljenje," pa zatrjuje prvi mož Brodarskega društva Mesarič, ki tudi pojasnjuje, da je gostinski lokal od leta 2006, ko so ga v upravljanje predali družbi Radial, deloval legalno. Prav tako se ne strinja s trditvijo, da so nekateri pomoli in drugi objekti zgrajeni na črno. "Kako lahko mestna občina reče, da so pomoli črna gradnja, če ima sprejet lokacijski načrt? V njem pa govori, da obstoječi pomoli obstajajo in so v sklopu pristanišča, kjer se lahko privežejo," se še sprašuje Mesarič, ki sicer priznava, da je nekaj birokratskih vprašanj še treba urediti, a da se Brodarsko društvo vseskozi trudi v tej smeri.

Na mestni občini pa so rešitev za nastali položaj zdaj poiskali mimo Brodarskega društva in koncesijo podelili svojemu podjetju. "Koncesijo za upravljanje Ptujskega jezera smo dali našemu Komunalnemu podjetju, ki je resno podjetje in bo najprej uredilo to, kar bi moralo biti urejeno že zdavnaj. Torej bo poskrbelo, da bo vse, kar je na Ranci, od objektov do dejavnosti, zakonito," odločitev mestne občine pojasnjuje Senčar.

"Kako je mestna občina lahko podelila koncesijo Komunalnemu podjetju? S tem je že kršila svoj lastni odlok, ker ptujsko komunalno podjetje v tem letu ni bilo registrirano za delo in plovbo po celinskih vodah in ni bilo registrirano za delo v marinah. Registracija bo sprožena šele zdaj, kar priča o (ne)zakonitosti," zdaj s prstom na domnevno sporno ravnanje mestne občine kaže Emil Mesarič.

Ne glede na vse zaplete - zgodba se z obračunavanjem med mestno občino in brodarskim društvom prav gotovo še ni zaključila - pa na mestni občini obljubljajo, da bo gostinska ponudba ob Ptujskem jezeru vnovič vzpostavljena do prihodnje pomladi.