Šolski avtobusi v občini Ivančna Gorica bodo opremljeni z alkoholnimi ključavnicami. (Slika je simbolična.) Foto: BoBo
Šolski avtobusi v občini Ivančna Gorica bodo opremljeni z alkoholnimi ključavnicami. (Slika je simbolična.) Foto: BoBo
Alkoholne ključavnice v šolskih avtobusih

Alkoholna ključavnica kot dodatna oprema vozila od voznika zahteva, da pred zagonom motorja opravi preizkus glede morebitnih izdihanih alkoholnih hlapov, vožnjo pa mu dovoli le, če v izdihanem zraku alkohol ni prisoten.

Občina Ivančna Gorica bo alkoholne ključavnice vgradila v okviru projekta Alkoholne ključavnice - kje, kdaj in zakaj, ki so ga skupaj z enim izmed že opremljenih avtobusov predstavili v Osnovni šoli Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični. Projekt sofinancira agencija za varnost prometa.

Vodja projekta Majda Zorec Karlovšek iz združenja Fortox je pojasnila, da bodo alkoholne ključavnice, ki jih je za eno leto brezplačno posodilo podjetje Dräger Slovenija, prihodnji teden vgradili v še preostala vozila za prevoz ivančnogoriških otrok. Za vgradnjo alkoholnih ključavnic pa bodo skušali navdušiti še najprej okoliške in nato tudi druge slovenske občine, je še dodala.

Pri projektu sodelujejo ivančnogoriški svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, osnovni šoli v Stični in v Šentvidu pri Stični, podjetja, ki so jih izbrali za prevoz učencev, in družba Dräger Slovenija, ki bo vozila brezplačno opremila s posojenimi alkoholnimi ključavnicami.

Projektni program je pripravilo združenje za razvoj forenzične toksikologije in drugih forenzičnih ved - Fortox, pri tem pa sodelujejo še agencija za varnost v prometu, zavarovalnica Generali in ljubljanski Zavod Varna pot.

Alkoholne ključavnice v šolskih avtobusih