Območje stare Cinkarne je od leta 1875 do 1990 uporabljala Cinkarna Celje. Dolgoletna proizvodnja z nevarnimi snovmi je pustila hudo okoljsko breme, kar je v zadnjih letih potrdilo več raziskav različnih ustanov. Foto: BoBo
Območje stare Cinkarne je od leta 1875 do 1990 uporabljala Cinkarna Celje. Dolgoletna proizvodnja z nevarnimi snovmi je pustila hudo okoljsko breme, kar je v zadnjih letih potrdilo več raziskav različnih ustanov. Foto: BoBo

Poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga je nameravala predlog vladnega odloka v Celju predstaviti v četrtek, a je nato predstavitev preložila. Kot je pojasnila, je odločitev sprejela, ker se je vlada odločila za dodatno preveritev nekaterih vsebin odloka.

V Civilnih iniciativah Celje so sicer do trenutnega predloga odloka zelo kritični. Kot je sporočil predstavnik iniciative Boris Šuštar, so po šestih letih resnih prizadevanj za sprejetje zakona o ekološki sanaciji Celjske kotline, številnih sestankih, priloženih pisnih dokumentih in analizah "dobili odlok, ki je izjemno razočaranje".

"Na našo prošnjo so sodelovali najeminentnejši strokovnjaki z akademije znanosti in umetnosti, da bi bil zakon o sanaciji kar najboljši. Ko je bil zakon o sanaciji Celjske kotline že sprejet v prvem branju v DZ-ju, so nekatere politične stranke sprejetje zakona v drugem branju preprečile z obstrukcijo na seji odbora za okolje," je spomnil. Kot je dodal, so nato v iniciativi ocenili, da bi bilo preprosteje in hitreje sprejeti vladni odlok po vzoru Mežiške kotline. Skoraj dve leti od nastopa te vlade pa so se njene obljube izkazale za "zavajanje in kupovanje časa za ne narediti nič", je bil oster Šuštar.

Sorodna novica Območje celjske stare cinkarne bodo revitalizirali s projektom Parlament Cinkarna

Po njegovih besedah "ni noben dosežek", da bodo z odlokom za degradirano okolje razglasili le območje stare Cinkarne, saj je z uradnimi analizami in kartami onesnaženja že uradno ugotovljeno, da je onesnaženje bistveno širše. Treba bi bilo preprečiti onesnaženje podtalnice, prašenje iz vseh virov onesnaženja ter prepovedati gojenje in uživanje rastlin oz. vrtnin na najbolj onesnaženem območju Celja, je pozval.

Območje stare Cinkarne je od leta 1875 do 1990 uporabljala Cinkarna Celje. Več desetletij je bila tam proizvodnja – praženje cinkove rude in talilnica cinka. Dolgoletna proizvodnja z nevarnimi snovmi je pustila hudo okoljsko breme, kar je v zadnjih letih potrdilo več raziskav različnih ustanov.

V bližini stare Cinkarne se je pred nekaj leti zgodilo dodatno onesnaženje. V Čretu so namreč nasuli večje količine zaudarjajoče zemljine, izkopane med deli za nadgradnjo železniške proge Celje–Zidani Most.