Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Celjani Turčijo obiščejo poleti, Celje turške otroke gosti pozimi. Ti so tokrat v Slovenijo pripotovali nekoliko pozneje, kot je bilo predvideno, pričakovali so jih namreč prav v času, ko je Turčijo močno streslo.

13 turških najstnikov, ki smo jih zmotili med ogledom starega celjskega gradu, je zadržanih, a veselih, da bodo vsaj za teden dni pozabili na grozo, ki so jo doživljali, ko so se večkrat silovito stresla tla.

"V Turčiji smo nesrečni, jočem, celotna Turčija joče," je povedala 16-letna Sudenas.

Čeprav je obnova že stekla, v dveinpolmilijonskem Gaziantepu še vedno zevajo ruševine, številni so ostali brez svojih domov, meščani objokujejo mrtve prijatelje, sorodnike.

"Težko je pojasniti, ker smo kar trikrat zapored doživeli več silovitih potresov," je pojasnil vodja odprave Ža Inčetil.

Pomoč prihaja z vsega sveta, pakete s potrebščinami so poslali tudi iz Celja, kjer so zdaj turške otroke sprejeli z odprtimi rokami. "Kegljali bodo, drsali, imeli bodo še druge športne dejavnosti, različne pohode, spoznali bodo naše mesto, mestno jedro, stari grad, šli bodo v Tropsko hišo," je povedala vodja kabineta celjskega župana Barbara Vošnjak.

Mladi Turki se v knežjem mestu odlično počutijo, žal jim je le, da so zamudili sneg.