Foto: BoBo
Foto: BoBo

Združenje Ehtta vključuje 50 članic iz 18 evropskih držav in dva mednarodna partnerja, do članstva pa so upravičeni samo zdraviliški kraji.

Na občini Rogaška Slatina pravijo, prinaša vstop v združenje številne potencialne koristi in priložnosti, kot so mednarodno sodelovanje in izmenjava izkušenj, promocija in prepoznavnost Rogaške Slatine kot zdraviliškega mesta na mednarodni ravni. Poleg tega bo občina lahko deležna certifikacije Sveta Evrope za upravljanje Evropske poti zgodovinskih termalnih mest, s čimer se bo po njihovem prepričanju povečalo zaupanje potencialnih obiskovalcev v kakovost storitev in infrastrukture v mestu.

Ker se združenje osredotoča tudi na krepitev in zaščito termalne, umetniške in kulturne dediščine, upajo na možnost nadaljnjega razvoja termalne infrastrukture, kulturnih prireditev in termalne arhitekture v Rogaški Slatini.

Združenje Ehtta je bilo ustanovljeno leta 2009. Njegovi člani lahko postanejo le kraji iz držav članic Sveta Evrope, med pogoji, ki jih morajo izpolnjevati, pa sta tudi zgodovina uporabe termalnih zdravilišč iz 19. stoletja ali prej ter aktiven vodni vir, ki se uporablja za kopanje ali pitje kot del termalnega centra.