Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Skupna vrednost projekta, ki ga bo izvedlo Cestno podjetje Ptuj, znaša 8,8 milijona evrov z DDV-jem, od tega je vrednost gradbene pogodbe 8,06 milijona. Naložbo sofinancirata evropski sklad za regionalni razvoj v višini 4,1 milijona evrov in država v višini dober milijon evrov. Preostala sredstva prispevajo občine.

Kot so sporočili s ptujske občine, je cilj izgradnja regionalne kolesarske povezave med občinami Ptuj, Hajdina, Kidričevo in Majšperk za zagotavljanje dnevne mobilnosti med Ptujem kot regijskim središčem z izobraževalnimi, upravnimi in storitvenimi dejavnostmi z zalednimi gravitacijskimi naselji in sosednjimi občinami.

V okviru projekta bodo vzpostavili nekaj več kot 23 kilometrov novih kolesarskih povezav, kar vključuje tri nove premostitvene objekte (brvi čez potok Polskava in Framski potok v Kidričevem ter čez Studenčnico na Ptuju) in razširitev že obstoječega mostu čez Dravinjo v Majšperku.

"Vemo, da razmere za kolesarjenje v občinah Spodnjega Podravja niso dobre, čeprav se stanje v zadnjih letih izboljšuje. Manjka nam kolesarska infrastruktura, ki bi povezovala naselja in sosednje občine z mestnim središčem, tam, kjer obstaja, pa ni povezana ali je v slabem stanju in – kar zadeva prometno varnost – predstavlja tveganje. Zato je tudi z vidika slednjega to pomemben dan, ki hkrati naslavlja povečanje prometne varnosti," je ob podpisu pogodbe povedala županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek.

Največ se bo gradilo v Kidričevem

Največ, in sicer dobrih 14 kilometrov kolesarskih stez, se bo gradilo v občini Kidričevo. "Vrednost del v našem odseku je nekaj manj kot pet milijonov evrov. Ker smo ravninska občina z aktivnim kmetijstvom, bo veliko kolesarskih stez potekalo po poljskih poteh in bodo širše kot običajno, saj bodo kolesarsko-traktorske steze," je pojasnil tamkajšnji župan Anton Leskovar.

V občini Majšperk bodo zgradili 4,2 kilometra, na Ptuju 2,6 kilometra in Hajdini 1,8 kilometra kolesarskih stez.

Izvršni direktor Cestnega podjetja Ptuj Branko Veselič je povedal, da se bodo pospešeno lotili dela. "Pričakujemo podporo lokalne skupnosti, ki je bistvenega pomena pri dogovarjanju s krajani glede cestnih zapor," je dejal.