270 kilogramov smeti. Toliko jih v povprečju ustvari vsak izmed nas letno. Foto: Snaga
270 kilogramov smeti. Toliko jih v povprečju ustvari vsak izmed nas letno. Foto: Snaga
Če vas zanima, kako je videti 86 kilogramov hrane, kolikor jo letno zavrže povprečen Slovenec, si lahko ogledate na sliki. Foto: Snaga
Štiri občine so se zavezale k ničelnim odpadkom

Predsednik organizacije Zero Waste Europe Rossano Ercolini je danes poudaril, da moramo vzpostaviti takšen sistem ravnanja z odpadki, ki bo temeljil na dobri organizaciji in izobraževanju ter podajanju informacij celotni skupnosti, ki lahko spremeni svoje delovanje. Dodal je, da je v Italiji že 213 občin vključenih v mrežo Zero Waste Europe, mreža pa se je s še štirimi slovenskimi občinami znova razširila.

Župan Mestne občine Ljubljana (MOL), ki je prva prestolnica v mreži, Zoran Janković je ob tem izpostavil, da bo vsaka občina, ki ji bo uspelo občanom vcepiti miselnost odgovornega ravnanja z odpadki in okoljem, pripomogla, da bosta država in Evropa "rešeni velike skrbi".

Po besedah vrhniškega župana Stojana Jakina je "edino osrednja Slovenija tista, ki je sposobna prevzeti naloge Zero Waste". Same občine lahko po njegovem mnenju storijo veliko pri prepričevanju občanov o odgovornejšem ravnanju z odpadkov, vendar pa jim mora pri tem, kot je dejal, pomagati tudi država s "pametnimi" predpisi.

Kaj je Zero Waste?
Strategija življenja brez odpadkov - Zero Waste - pomeni uresničevanje koncepta preprečevanja ali zmanjševanja nastajanja odpadkov pri izvoru. Je ravnanje z odpadki, ki ne vključuje odlagališč in sežigalnic.

Povezuje delovanje lokalnih skupnosti (ponovna uporaba, recikliranje, kompostiranje in zbiranje nevarnih snovi) in proizvajalcev, ki opuščajo uporabo nevarnih snovi ter preoblikujejo embalažo in izdelke tako, da ustrezajo zahtevam trajnostnega razvoja družbe in trajnostne proizvodnje.

Štiri občine so se zavezale k ničelnim odpadkom