V kamnolomu je še za nekaj milijonov evrov zalog peska. Foto: BoBo
V kamnolomu je še za nekaj milijonov evrov zalog peska. Foto: BoBo

Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) ima na območju kamnoloma zaloge peska, katerih vrednost je ocenjena na od 3,6 do 4,2 milijona evrov. Do teh zalog, ki jih je okrog 600.000 kubičnih metrov, je mogoče priti s hkratno sanacijo rudniških površin.

Leta 2015 sta kamnolom že želela kupiti dva zasavska gradbinca, ki sta za kamnolom ponujala skoraj trikratnik izhodiščne cene, a je na koncu vse padlo v vodo. Trboveljski S-Prom je ponudil premalo, družba AGM Nemec, ki je ponudila 360.000 evrov, pa je sklenila neveljavno pogodbo o nakupu kamnoloma.

Takratni direktor RTH-ja Bojan Jelen namreč kamnoloma ni prodajal na podlagi cenitve, temveč po oceni geodetske uprave in brez privoljenja nadzornikov. Zato se je moral posloviti s položaja direktorja, RTH pa je moral družbi AGM Nemec vrniti celotno kupnino.

Vodstvo RTH zdaj razmišlja, da bi se sanacije kamnoloma lotili sami ali z zunanjimi izvajalci. RTH ima v načrtu za letos za sanacijo kamnoloma predvidenih 200.000 evrov, leta 2018 pa še pol milijona evrov.