Gre za vrtec, ki je v naselju zaživel na željo Romov. Foto: Bogdan Miklič
Gre za vrtec, ki je v naselju zaživel na željo Romov. Foto: Bogdan Miklič

Gradbeni inšpektor je romskemu svetniku Matiji Hočevarju, ki je lastnik objekta, v katerem se izvaja predšolska dejavnost, izdal odločbo o odstranitvi objekta. Gre za vrtec, ki je v naselju zaživel na željo Romov, saj Romi svojih otrok niso vozili v splošni vrtec v Trebnje, ki stoji le nekaj kilometrov izven naselja, kjer večina objektov stoji na legaliziranih parcelah.

Zdaj je upravno sodišče potrdilo odločbo gradbenega inšpektorja, da moraHočevar nelegalni objekt, v katerem je romski vrtec, odstraniti sam, ali pa bo to na njegove stroške storila inšpekcija.

Objekt vrtca je v dvajsetih odstotkih postavljen na kmetijskem zemljišču v lasti občine Trebnje, preostalih osemdeset odstotkov objekta ni spornih. Na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor, pod katerega pristojnost spada tudi gradbena inšpekcija, so povedali, da izvršbe ne bodo opravili, če bo objekt legaliziran ali odstranjen. V nasprotnem primeru bo gradbeni inšpektor postopal v skladu z zakonskimi pristojnostmi.

Romski vrtec je letos obiskal tudi slovenski predsednik Danilo Türk. "Popolnoma neprimerno bi bilo zaradi tega metra in pol zemljišča narediti veliko škodo," je dejal.

Bogdan Miklič