Big band Krško je ob svetovnem dnevu džeza pripravil prvi mednarodni dan džeza. Foto: Goran Rovan
Big band Krško je ob svetovnem dnevu džeza pripravil prvi mednarodni dan džeza. Foto: Goran Rovan
Kot posebna gostja je nastopila Američanka Carole Alston. Foto: Goran Rovan

Unesco je pred štirimi leti 30. april določil kot mednarodni dan džeza z nalogo promocije te zvrsti glasbe in povezovanja ljudi z vsega sveta. V preteklem letu so praznovali dan džez v skoraj vseh državah po svetu, medtem ko je osrednja prireditev potekala v Osaki na Japonskem. Letos so dan džeza slavili v 185. državah, kjer so pripravili več kot 600 različnih prireditev. Letošnji vrhunec praznovanja je bil v Parizu, kjer se je na več kot 20 prizoriščih zvrstilo kar 70 dogodkov, od delavnic, predavanj, pogovorov do filmskih projekcij in koncertov.

V Sloveniji sta danes potekala le dva džezovska dogodka - v Tolminu in v Krškem. Tu je Big band Krško, kulturno društvo, s statusom kulturnega društva v javnem interesu, v soorganizaciji Mladinskega centra Krško organiziral prvi mednarodni dan džeza. Koncert so pripravili na ploščadi pred krškim kulturnim domom. Na njem so se predstavili: Mladinski Big band Posavje pod vodstvom Tonija Trohe, KGBL (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana) Jazz band, Sharp 6, ki ga sestavljajo priznani glasbeniki Jaka Kopač - altsaksofon, Lenart Krečič - tenorsaksofon, Tomaž Gajšt - trobenta, Gregor Ftičar - klavir, Miha Koren - kontrabas in Janez Gabrič - tolkala ter domači Big band Krško, ki ga vodi Aleš Suša. Kot posebna gostja pa je ob Sharp 6 nastopila Američanka Carole Alston.

Pred koncertom pa so pripravili še več dogodkov, posvečenih džezu. Tako so se povezali z Glasbeno šolo Krško, kjer so svojo zadnjo interno produkcijo učencev posvetili džezu. Na Osnovni šoli Jurija Dalmatina pa so pouk glasbene vzgoje višjih razredov namenili le džezu. Njihova želja je, da prireditev postane tradicionalna. Upajo, da bodo lahko priredili še več dobrih koncertov in v goste povabili še več priznanih glasbenikov.

Goran Rovan, TV Slovenija