Ljubljanski redarji imajo polne roke dela, lani so napisali več kot 30 tisoč kazni in občinsko blagajno napolnili s skoraj štirimi milijoni evrov. Foto: BoBo
Ljubljanski redarji imajo polne roke dela, lani so napisali več kot 30 tisoč kazni in občinsko blagajno napolnili s skoraj štirimi milijoni evrov. Foto: BoBo
Učinkoviti ljubljanski redarji

Pet kazenskih točk in petsto evrov, toliko bo stalo voznika, ki je na cesti med Bežigradom in Šiško v Ljubljani omejitev hitrosti prekoračil za 28 kilometrov na uro. Hitrost v glavnem mestu zdaj že šest let nadzorujejo tudi redarji. V zasedi so predvsem v bližini šol, vrtcev in zdravstvenih ustanov, najuspešnejši so ob dneh, ko je cesta suha, še posebej pa ob petkih po koncu služb, pove redar Boštjan Cvetko.

Redarji so se poleti pridružili državni akciji Hitrost in ujeli več kot 1.500 prehitrih voznikov, večina je hitrost prekoračila za manj kot 10 kilometrov na uro. Klemen Gabršček z mestnega redarstva pa kot skrb vzbujajočega izpostavlja primer voznika motornega kolesa, ki je na odseku, kjer je omejitev 60 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo 101 kilometer na uro.

Redarji skrbijo za izdaten priliv v proračun
Hitrost nadzorujejo z dvema premičnima radarjema, drugo leto bo občina kupila še stacionarni radar. Ljubljanski župan Zoran Janković je ob tem dejal, da posebno pozornost namenjajo bližini šol, ki jih obiskujejo najmlajši. To delovanje pa bodo na MOL-u nadaljevali tudi z nakupom novega radarja. Kje bo stal okoli 70 tisoč evrov vreden radar, pa še proučujejo.

Če je voznik prehiter le za nekaj kilometrov na uro, ga redarji večinoma ne kaznujejo, poudarja Cvetko in dodaja, da je toleranco treba upoštevati, saj nobena merilna naprava ni 100-odstotno natančna. Sicer pa so ljubljanski redarji lani napisali več kot 30 tisoč kazni in občinsko blagajno napolnili s skoraj štirimi milijoni evrov.

Učinkoviti ljubljanski redarji