Na Ormoškem se ne strinjajo z argumentom, da se nujna medicinska pomoč ne izplača zaradi premalo obiskov. Foto: Danijel Poslek
Na Ormoškem se ne strinjajo z argumentom, da se nujna medicinska pomoč ne izplača zaradi premalo obiskov. Foto: Danijel Poslek

Mrežo urgentnih centrov naj bi pristojno ministrstvo javnosti predstavilo prihodnji mesec, a je že osnutek naletel na številne pripombe. V Ormožu so že pred časom javno opozorili na nesmiselnost zamisli, da bi bili uvrščeni pod pristojnost murskosoboške bolnišnice, zdaj pa razburja zamisel, da v tamkajšnjem zdravstvenem domu po 20. uri in ob koncih tedna ne bi imeli zagotovljene dežurne službe nujne medicinske pomoči.

"Opozarjamo, da se nam zmanjšuje dostopnost za paciente iz občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Na problematiko oddaljenosti urgentnega centra smo tudi že opozorili, ker se nam povečuje razdalja do prvega takšnega centra s 25 kilometrov na 50 kilometrov. Predvsem pa se nam zdi problematično za paciente, ki bodo sami iskali nujno medicinsko pomoč. Ker je naša demografska slika slaba, imamo starejše prebivalce, ki bodo težje sami prišli do urgentnih centrov," negativne posledice nove mreže urgentnih centrov povzema direktorica Zdravstvenega doma Ormož Vlasta Zupanič Domajnko.

Ob tem se na Ormoškem ne strinjajo z argumentom, da se nujna medicinska pomoč ne izplača zaradi premalo obiskov. "Tudi gasilce in policiste imamo, ki so v pripravljenosti tudi zvečer in ob koncih tedna. Hvala bogu če se nič ne zgodi, če se pa zgodi, pa je zelo pomembna ta časovna dostopnost. Stroka pravi, da je prvih šest minut zelo pomembnih, nam pa se bo odzivni čas poslabšal na pol ure ali celo na tri četrt ure," še opozarja Domajnkova, ki ob tem zavrača tudi argument, da naj bi takšna ureditev prinesla finančne prihranke.

"Prihranka ne bo! Ker ta nova organizacija, ki se predvideva, bi lahko terjala še več sredstev. Predvsem bo širša mreža nujnih reševalnih prevozov organizirana tako, da bosta v ekipi dva diplomirana zdravstvenika, in tu se postavlja vprašanje, kakšne so kompetence teh zdravstvenikov in kakšna bo dostopnost urgentnega zdravnika, ki bo prihajal iz urgentnih centrov – in še enkrat, zato se bo odzivni čas podaljšal," pravi direktorica ormoškega zdravstvenega doma.

Če se o smiselnosti nove ureditve sprašuje zdravstvena stroka v Ormožu, ni nič drugače s krajani, ki tudi na sedežih občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž podpisujejo peticijo proti ukinitvi nujne medicinske pomoči. "Mi smo za to, da nujna medicinska pomoč ostane in more ostati. To ni demokracija, da se nas ukinja, in dežurna služba bo ostala. Predaleč imamo do Murske Sobote, Ptuja ali Maribora! Kje je enakopraven razvoj? Kje smo mi?" se sprašuje eden izmed podpisnikov peticije, ki je ob zdravstvenem domu na voljo na sedežih vseh tamkajšnjih občin. Zbiranje podpisov bo sicer trajalo 14 dni, nato pa jih bodo poslali pristojnim državnim službam.