Koprski hotel bo preurejen v študentski dom

Univerza na Primorskem je po novem lastnica približno četrtine poslovno-trgovskega objekta, ki si je zaradi svoje oblike in lege pred vhodom v pristanišče prislužil ime Barka. V njem bo uredila svoj četrti študentski dom. Trenutno lahko v treh domovih – dveh v Kopru in enem v Portorožu – namesti približno 380 študentov.

"Na univerzi smo se odločili, da priložnost izkoristimo za izboljšanje nastanitvenih možnosti za naše študente," je za Televizijo Slovenija povedala rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar. Na univerzi si prizadevajo, da bi že v slabih dveh mesecih, torej do začetka novega semestra, v objektu uredili namestitev za 50 študentov. V nadaljevanju, s prenovo notranjosti, pa bi pridobili še kakšno posteljo več.

Univerza na Primorskem združuje šest fakultet, v študijskem letu 2022/23 pa je bilo nanjo vpisanih 5745 študentk in študentov. Foto: Univerza na Primorskem
Univerza na Primorskem združuje šest fakultet, v študijskem letu 2022/23 pa je bilo nanjo vpisanih 5745 študentk in študentov. Foto: Univerza na Primorskem

Univerza je Luki Koper za hotel odštela skoraj milijon šeststo tisoč evrov. "Sam nakup smo realizirali iz presežka prihodkov nad odhodki preteklih let naše univerze, natančneje štirih članic. Pričakujemo pa, da nam bo kar lep delček tega denarja prispevala država v letu 2023," je dodala rektorica.

Nove študentske sobe bodo hudo bivanjsko stisko študentov žal le nekoliko ublažile. "Primorska je daleč najbolj prizadeta – pet odstotkov študentov biva v študentskih domovih pri nas in potrebujemo vsaj še približno 1000 postelj," je ob tem poudaril predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem Jure Ciglar.

Sobe, ki jih študenti poiščejo na trgu, so predrage in velikokrat neprimerne. "Najmanj približno 300 evrov – to je res najmanj, potem pa gre cena tudi do 400, 500 evrov na mesec. To je seveda velik strošek," je dodal. Predstavniki študentov na to problematiko vlado opozarjajo že več let, odziva žal ni.